Venetia – Acqua Alta

Acqua alta e numele dat inundaţiei ce se poate petrece în Veneţia între lunile octombrie şi martie. Ea se datorează fluxului din Marea Adriatică, atunci când se întrunesc anumite condiţii ce ţin de  presiunea atmosferică, vânt şi  fazele lunii.
Datorită poziţiei sale, Piazza San Marco e deosebit de vulnerabilă, la inundaţiile catastrofale din 1966 apa a atins în piaţă aproape doi metri înălţime.
Am prins şi eu un puiuţ de acqua alta în Veneţia, în octombrie 2009: era o zi frumoasă şi călduroasă, ca de vară târzie, dimineaţa am intrat în Palatul Dogilor şi spre după-amiază, la ieşire, minune mare! Piazza San Marco era inundată în partea dinspre palat şi bazilică, prin faţa Bazilicii San Marco şi ieşirii de la Palatul Dogilor,apa trecea bine de glezne, era instalată acolo o platformă pe care treceau turiştii într-un sens şi în celălalt. Se înainta greoi şi de aceea mulţi se descălţaseră – era cald – şi păşeau cu picioarele goale prin apă. Atunci am înţeles ce-i cu acele bănci improvizate din Piazza San Marco şi de pe Riva degli Schiavoni pe care le tot zărisem zilele anterioare: erau de fapt stive din segmentele  platformei – punte ce se instala  în piaţă în caz de acqua alta! Că, altfel, nu există bănci în Piazza San Marco, iar acum în iulie 2011, nici urmă de ele, prin urmare, înseamnă că „băncile”  apar odată cu pericolul acqua alta, adică din octombrie şi până în martie.

Dacă mergeţi la Veneţia în intervalul octombrie – martie, poate n-ar fi o idee rea să vă luaţi în bagaj şi o pereche de cizme de cauciuc, dacă le aveţi prin casă.

Fotografii cu acqua alta, primele trei din Piazza San Marco, în cea de-a treia se vede platforma instalată prin faţa Bazilicii San Marco şi a aripii de vest a Palatului Dogilor, iar  ultima fotografie  e făcută pe un canal din sestiere Cannaregio, se vede apa revărsată pe chei.
Publicitate
De Ioana Mureşan Publicat în Venetia

2 comentarii la “Venetia – Acqua Alta

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s