Modernismul catalan (numit local Modernista) a fost un fenomen artistic care s-a manifestat la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea în toate artele decorative din Catalonia, cu capitala sa, Barcelona. Printre caracteristicile modernismului catalan în arhitectură, aminteam de excesul decorativ, care s-a manifestat de multe ori printr-o bogată ornamentaţie a balcoanelor şi bovindourilor.
Iată mai jos câteva bovindouri şi balustrade de balcoane, văzute şi fotografiate în cartierul Eixample, în special pe Passeig de Gracia, o adevărată „vitrină” Modernista a oraşului. Observaţi dantelăria în piatră, balustradele din fier forjat cu motive decorative de inspiraţie vegetală şi stilul original al lui Gaudi, la balcoanele de la Casa Mila şi Casa Batllo.
Frumoasa selectia ta! Imi plac bovindourile! Am descoperit recent acest detaliu arhitectural si il tot urmaresc pe la cladirile pe care le vad. Am vazut la cateva cladiri din Montreal, prin Germania dar nu numai.
Inseamna ca o sa le vad in curand si pe blogul tau!
In Anglia sunt mai raspandite, am vazut nenumarate in Londra si nu mi-au placut.
Mi-ai dat o idee! Ar fi interesant sa vad ce gasesc prin pozele mele!
N-ai voie! E ideea mea, eu am pus-o prima data in practica, asa ca nu pune bovindouri ca ma supar. Fii originala, vino cu idei noi, nu fura idei de la altii! :)))))
Pai nu mi-ai sugerat tu?! 🙂
Oricum, daca va fi sa public ceva, sigur voi mentiona: „dupa o idee de la Ioana Muresan” si o sa trec si link-ul. 😉
Dar nu stiu cand va fi, daca va fi, stau mai prost cu timpul in ultima vreme.
Bine mai Vulpi, hai ca sper ca stii ca am glumit, ce -i original in a pune laolalta niste bovindouri? Mi-am amintit de-o intamplare mai veche, cand am fost eu insami reclamata. De fapt, mie chiar imi place cand vad ca ideile mele prind si la altii, se cheama ca-s valabile.
Toti luam cate ceva de la altii, chiar si idei de „asa nu”.
🙂 Evident ca am luat-o ca pe o gluma, tot in gluma a fost si raspunsul meu, nu-ti face griji!
Dincolo de gluma, insa, asa nu-mi place cand cineva isi aroga merite pentru idei sau realizari care nu-i apartin! Cunosc persoane care din asta traiesc si, culmea, le mai si merge!
Tu de ce ai fost reclamata?
Scuza-ma pt. intarziere, e vara si mai misun, macar prin jur.
Uite aici:
https://micilevacante.wordpress.com/2012/03/19/calator-calatoret-sau-turist/
la sf. postarii adresam o intrebare unei liste de bloggeri, printre care si tu. O practica frecventa pe bloguri, in fine, pe bloguri straine si mai ales pe cele WordPress, ca el permite trimiterea de trackbackuri. Adica, daca tu erai in WordPress si nu in Blogger, in momentul in care iti adresam intrebarea sau invitatia de a comenta postarea mea, tu primeai la ultima ta postare o atentionare ca te-am pomenit in postarea mea. De asta, de fapt, am si trecut la WordPress. Doar ca voi, cei de la Blogger cred ca nu permiteti primirea de trackbackuri decat daca va faceti o setare anume. Daca te intereseaza, cauta pe-acolo pe la setari si facem apoi un test. Eu te pomenesc dupa aia intr-o postare, sa vedem daca esti atentionata.
Am vazut si eu pe anumite bloguri asemenea invitatii (chiar si la tine) dar nu sunt eu prea harnica cu raspunsurile si nici nu-mi vine sa ma bag daca simt ca n-am de spus ceva interesant.
Oricum, pe blogurile pe care le urmaresc, nu voi ezita sa comentez daca voi avea ceva de spus pe o anumita tema.
Hehehehe mi-aduc aminte incidentul. Am deschis o bere in cinstea lui, mi s-a parut teribil de amuzanta reactia :)). Chiar ma miram ce rabdare ati avut si cum v-ati pastrat serioasa, zau asa! :))
Cat priveste bovindourile ma bucur grozav de linkul catre dex altfel asta ar fi fost prea mea intrebare (desi cam banuiam). Nu pot sa zic ca nu-mi plac, dar mi se par prea incarcate. Dar si trec printr-o perioada profund minimalista :))
Nici eu nu pot spune ca imi plac, dar nah, stii ca incerc sa fac o incursiune prin istoria arhitecturii, din ce am vazut si fotografiat in ultimii ani in Europa.
Insa bovindourile din Londra, alea chiar imi displac, le vine si lor randul 😀
abia astept!
Arata bine, le-as prefera in locul balcoanelor seci din Bucuresti
Superbe pozele, multumesc pentru postare 🙂