Venetia – Piazza San Marco

Cel mai elegant salon de recepţie al Europei cum a numit-o Napoleon, Piazza San Marco este principala piaţă din Venetia şi singura care poartă numele de piazza (piaţa înţeleasă ca centru civic, festiv, religios, politic), restul pieţelor Venetiei poartă numele de campo, campi (la plural). Şi-a luat numele după numele Bazilicii San Marco, capelă a dogilor în trecut, acum catedrala Venetiei. Se găseşte în sestiere San Marco, în inima Venetiei, acolo unde Canal Grande se întâlneşte cu Canal Giudecca, în Bazinul San Marco.

Pe latura estică, Piazza San Marco este mărginită de două construcţii vestite în întreaga lume: Bazilica San Marco ( Basilica di San Marco ) şi Palatul Dogilor ( Palazzo Ducale ), asupra cărora voi reveni în următoarele postări.
Bazilica San Marco
Palatul Dogilor
 Pe latura nordică a pieţei se află Turnul Orologiului, o frumoasă clădire renascentistă a lui Mauro Codussi.
„Număr doar orele fericite” scrie în latină pe turn  şi sus de tot, doi mauri lovesc clopotul cu ciocanul la ore fixe, la sărbători declanşându-se o scenetă specială cu magi şi un înger. Legenda spune că s-a încercat copierea acestei opere de artă şi vinovaţii au orbit.

Latura de nord continuă cu Procuratie Vecchie, clădire administrativă sobră, atribuită arhitectului Sansovino.

Napoleon a contribuit la desăvârşirea pieţei San Marco, demolând o veche biserică de pe latura vestică a pieţei, în locul ei construindu-se aripa napoleonică, care închide piaţa spre vest, acolo unde se află acum Muzeul Correr. L-am vizitat în 2009, îmi amintesc marea Sală de bal Correr construită pentru Napoleon, sculpturile lui Canova şi Galeria de pictură cu lucrări de-ale familiei de pictori Bellini precum şi cunoscuta pictură Două curtezane (titlu abuziv) a lui Carpaccio.
Piazza San Marco continuă pe latura de sud cu Procuratie Nuove, altă clădire administrativă construită de arhitectul Scamozzi faţă în faţă cu Procuratie Vecchie, la parterul căreia se află celebra Cafe Florian.

Este un loc animat la orice oră din zi, mii de turişti  se opresc să admire clădirile ce mărginesc Piazza San Marco, în special Bazilica San Marco şi Palatul Ducal, să se joace cu porumbeii, să savureze o cafea sau o băutură la terasele din piaţă sau să asculte muzică de cafe concert.

În continuare, pe latura pieţei dinspre sud se află Campanila (clopotniţa) San Marco pe care aţi văzut-o în prima fotografie,  cu Loggetta lui Sansovino de la baza ei, împodobită cu decoraţiuni inspirate din Antichitate, Sansovino fiind primul arhitectul renascentist care a înlocuit faţadele plate ale palatelor şi clădirilor importante din Venetia cu faţade extrem de decorate inspirate din tradiţia locală şi mai ales din Antichitate.

Spre chei, spre Bazinul San Marco, (faţă în faţă cu aripa Palatului Ducal dinspre piaţă) se află Biblioteca Marciana sau Biblioteca Sansoviniana, după numele aceluiaşi Sansovino, arhitectul  clădirii ( a cam avut de tras în urma acestei lucrări, bolta sălii de lectură s-a prăbuşit, el a fost o vreme închis, apoi eliberat ca s-o termine).  

Piazza San Marco se prelungeşte în sud spre chei cu Piazzetta, situată între Biblioteca Marciana şi Palatul Ducal, o piaţetă pavată, cu felinarele binecunoscute şi cu două coloane din granit, coloanele Sf. Marcu şi Sf. Teodor. Coloana Sf. Marcu are în vârf un leu înaripat, emblema sfântului.

Piazzetta e locul unde odinioară se sosea în Venetia triumfal şi nu prin uşa din dos, aşa cum se întâmplă acum, când se soseşte la Venetia în Piazzale Roma sau la Ferrovia sau Tronchetto, în funcţie de mijlocul de transport ales. Thomas Mann, în romanul Moarte la Venetia aşa şi spune: …„Şi văzând acest spectacol, gândi că sosirea la Venetia pe uscat, prin gară înseamnă să pătrunzi într-un palat prin intrarea de serviciu şi că numai cu vaporul, adică pe mare, trebuie să pătrunzi în cel mai neverosimil din oraşele lumii”.

O altă clădire ce se află pe chei, imediat după Biblioteca Marciana este Zecca (Monetăria), atribuită aceluiaşi arhitect Sansovino.

Vreţi sa vedeţi Piazza San Marco pustie? Noaptea târziu sau mai degrabă la orele mici ale dimineţii. Pe la ora 5 dimineaţa încep să apară fotografii cu trepiede şi când îşi termină ei treaba apar măturătorii.

Anunțuri
De Ioana Mureşan Publicat în Venetia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s