Venetia – Bazilica San Marco ( Basilica di San Marco )

Fascinanta bazilică din Piazza San Marco este supranumită şi Biserica de aur atât pentru exteriorul ei maiestuos care, în lumina caldă a apusului, privind dinspre Piazza San Marco, pare scăldat în aur, cât şi datorită interiorului ei magic, cu pereţii îmbrăcaţi in extenso în mozaicuri pe fundal de aur.

Bazilica San Marco este  mândria Venetiei, un veritabil cufăr cu comori al oraşului, o simbioză perfectă între arhitectura (romanica şi venetian-bizantina la exterior, bizantina în interior ) şi artă, aici vorbind atât de cei 8000 mp de decoraţiuni, între care la loc de frunte sunt încântătoare mozaicuri bizantine  (sau de inspiraţie bizantina) ce îmbracă pereţii interiori de la podea şi până sus la pandantive şi cupole,  cât şi de nenumăratele comori de artă, multe din ele obţinute ca pradă de război din a patra cruciadă când veneţienii, alături de ceilalţi cruciaţi, au prădat Constantinopolul, ei cerând şi obţinând o mare parte din prada de război, ca răsplată pentru că au asigurat transportul pe mare pentru  armata cruciaţilor.
Numele bazilicii vine de la sfântul tutelar, Marcu Evanghelistul, ale cărui rămăşiţe pământeşti – spune legenda – au fost furate din Alexandria de doi negustori veneţieni care le-au ascuns într-un butoi sub carne marinată de porc, pentru a putea trece de gărzile musulmane. Dar povestea oficială, recitată de dogele de atunci al Venetiei, spunea că osemintele sfântului ar fi fost descoperite sub una din coloanele bazilicii, când au reconstruit-o. Şi toată acestă tărăşenie pentru că sfântul care le fusese destinat, Sfântul Teodor, li se păru veneţienilor prea modest, prea nepotrivit lor, aşa că şi-au ales şi furat singuri sfântul potrivit. Peripeţiile  aducerii la Venetia a rămăşiţelor pământeşti ale sfântului sunt înfăţişate într-un frumos mozaic, în timpanul celui mai din stânga portal de pe faţada vestică, cea dinspre Piazza San Marco.

Iată cum arăta bazilica, pictată de Gentile Bellini la sfârşitul secolului al XV-lea, înfăţişând o sărbătoare festivă, Procesiunea relicvei Sfintei Cruci în Piazza San Marco, tablou ce se află în Galleria dell’Accademia:

Bazilica San Marco a fost construită după un plan în formă de cruce grecească şi are cinci cupole, câte una pentru fiecare braţ al crucii,  a cincea cupolă fiind centrală. Cupolele creează un efect magnific pe cer, îndeosebi noaptea la lumina lunii, când par învăluite într-o aură romantică.
În fotografia de mai jos vedeţi faţada vestică, cea principală, dinspre Piazza San Marco, cu bazoreliefuri romanice semicirculare sculptate,   portalul principal cu mozaicul  înfăţişând Judecata de Apoi (temă predilectă, alături de Apocalipsa, pentru timpanele portalurilor principale romanice) şi deasupra ei, Loggia dei Cavalli cu cei patru cai furaţi din Constantinopol, probabil cea mai de preţ sculptură din bazilică (de fapt copie a ei, quadriga originală se află în muzeul bazilicii).

Recomandarea mea e să priviţi neapărat bazilica dinspre  Piazza San Marco spre apus, când faţada e scăldată în lumină;  dacă însă doriţi să fotografiaţi Piazza San Marco din balconul cu cei patru cai (Loggia dei Cavalli), probabil ar fi de preferat să vă urcaţi acolo cât mai de dimineaţa, când soarele e în spatele bazilicii, altfel veţi avea jumătate piaţa în soare şi cealaltă jumătate în umbră.
Fatada sudică, cea dinspre Palatul Dogilor, dat fiind că era una din primele clădiri ale Venetiei pe care le zăreai când ajungeai acolo pe mare, a fost proiectată la fel de somptuos ca şi faţada vestică. 
Se observă ( în fotografia următoare) în faţa intrării dinspre Palatul Dogilor, de-o parte şi de alta,  cele două coloane siriene aduse şi ele ca pradă de război de la Constantinopol. În acestă parte a bazilicii, în interior, se află  Tezaurul bazilicii, bogat în neasemuite comori, o bună parte procurate din cuceririle Venetiei.
În colţul dintre faţada vestică şi cea sudică se află Tetrarhii, o sculptura din porfir roşu  ce datează din  secolul IV, luată din Egipt (cum altfel?) care-i înfăţişează pe împăratul Diocleţian şi pe alţi trei  apropiaţi lui, deşi o legendă veneţiană spune că ar fi vorba de patru  mauri care au încercat să fure comorile bazilicii, dar o minune înfăptuită de Sfântul Marcu (cel furat de ei, de veneţieni, dar asta  nu se pune) i-ar fi împiedicat s-o facă, transformându-i în piatră. Aşadar, un aviz amatorilor de furăciuni, sfântul furat nu iartă.

Începând încă din nartex (pronaos), în Bazilica San Marco pot fi privite şi admirate o mulţime de cicluri de mozaicuri realizate, conform tradiţiei meşteşugarilor bizantini, cu foiţă de aur întinsă peste tesserae, bucăţele de sticlă colorată: scene din Vechiul Testament şi  Domul Genezei în nartex, Domul Înălţării şi  Domul Rusaliilor în nava centrală, precum şi celelalte teme predilecte ale doctrinei creştine, toate se găsesc în acele câteva mii de metri pătraţi de mozaicuri bizantine care creează împreună un efect magic, parcă din altă lume. Lumina palidă, care se strecoară prin ferestrele cupolelor care au  mai rămas neacoperite cu mozaicuri, sporeşte efectul de mister, de magie.
Decoraţia de pe pereţi se continuă pe jos cu pardoseala din marmură policoloră luată şi ea din construcţiile orientale, în timpul jefuirii Constantinopolului. 
Intrarea în bazilică este gratuită, dar pentru a intra trebuie să vă pregătiţi să staţi la coadă. Se înaintează repede, totuşi vă puteţi aştepta la o jumătate de oră de stat în rând. Se poate sări peste rând, făcând o rezervare online pe site-ul http://www.venetoinside.com/en/ , contra sumei de doar 1 euro.
În bazilică se plăteşte însă în trei locuri: la intrarea în Sanctuar,  unde se află Pala d’Oro, celebrul paravan de aur încrustat cu pietre preţioase, creat prin tehnica cloisonné, la intrarea la Tezaurul cu mulţimea de comori de artă făurite de meşteşugarii vremii sau  adunate ca pradă din cruciade şi la intrarea în Muzeul bazilicii şi Loggia dei Cavalli. Pentru a urca în Campanila se stă la o altă coadă, vizavi de intrarea la bazilică.
Detalii despre preţuri, orar de vizitare dar şi frumoase fotografii şi tururi virtuale puteţi găsi pe site-ul bazilicii, http://www.basilicasanmarco.it/eng/ .

Publicitate
De Ioana Mureşan Publicat în Venetia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s