Terasa mea în luna mai

Jocurile nu-s în întregime făcute, totuşi, întrevăd o lungă vacanţă acasă, în locul micilor şi deselor vacanţe în Europa, cu care mă învăţasem în anii trecuţi.  În ultima vreme, m-am concentrat mai mult asupra grădinii de pe terasă, dat fiind că o să petrec probabil mai mult timp aici, decât aiurea. Bine-i şi aşa.

Terasa mea în 15 mai

Cei care citesc constant acest blog  au aflat că mă preocupă înfrumuseţarea terasei şi pervazelor ferestrelor cu ajutorul  florilor cultivate  în ghivece, am scris despre jardinierele văzute în Londra şi despre cartea Expert în vase cu flori. Mai cu fotografiile făcute prin vacanţe, mai cu informaţii din carte, dar mai ales cu sugestiile şi sfaturile Corei care mi-a îndrumat primii paşi, mi-am lansat primele jardiniere cu mai multe tipuri de flori. Deocamdată doar două jardiniere nou cumpărate, pentru că pe la începutul primăverii am scăpat la DEDEMAN şi am venit de acolo cu o plasă întreagă de pliculeţe cu seminţe de flori şi mi-am umplut jardinierele şi ghivecele cu ele, rezultatele acelei expediţii se lasă încă aşteptate.  Dacă tot am pomenit de seminţe, în afară de seminţele de Rucola luate din Italia, singurele seminţe pe care le recomand sunt cele de la AMIA INTERNATIONAL IE SRL din Otopeni, Colţunaşi de lobb amestec  sau Tropaeolum L, în poza de mai sus sunt plantele agăţătoare (le-am pus scăriţă!) din cele 2 ghivece verzi mari de o parte şi de alta a jardinierelor, cu câte o floare galbenă în vârf; cam aşa îmi imaginez eu că trebuia să se întâmple şi cu celelalte pliculeţe cumpărate, să iasă ceva rapid din seminţe şi să crească, dar nah…Eu am făcut precum scria pe pliculeţ, dar planta nu face cum scria acolo :D.

Prin urmare, despre cele două noi jardiniere, albe de data asta, la sfatul Corei – da, albul e o culoare mai sensibilă la vase, recipiente  pentru flori,  dar sunt mult mai arătoase cele albe. Cum nu-s de dimensiuni mari, anume pentru a le putea manipula uşor singură (mai nou le tot urc şi cobor de pe pervaz, ca să le pun în bătaia ploii, am citit eu că le face tare bine florilor apa de ploaie), am plantat la fiecare din extremităţi câte o lobelie (floricelele mici albastre), în faţă câte două muşcate curgătoare roşii  şi în spate câte trei petunii (în nuanţe de mov şi ciclam).  Cora mă sfătuise invers, 3 muşcate curgătoare şi 2 petunii în fiecare jardinieră, dar am schimbat, mi-au plăcut mai  mult petuniile. Tot la sfatul ei, am mers pe un aranjament policromatic,  e vesel, nu-i aşa? – rămâne ca anul viitor să încerc şi un aranjament monocolor, unul  bicolor contrastant şi unul analog (3 culori apropiate) .

Terasa mea în 30 mai

Rezultatul nu m-a prea încântat, lobeliile mi s-au părut prea lungi, iar cu muşcatele am păţit-o, două din cele patru s-au rupt când le-am plantat. Mi-a părut tare rău şi, decât să le arunc, am plantat crengile rupte (aveam şi frunze şi câte-o floare deschisă în vârf) într-o altă jardinieră, printre muşcatele din sămânţă, cele  pitice şi jigărite. Au trecut de atunci vreo 10 zile şi nu s-a întâmplat nimic cu ele (ceea ce, zic eu, e bine, că puteau să se ofilească florile sau să se îngălbenească frunzele), poate se prind. Altceva ce nu-mi place, tot la muşcatele roşii cumpărate: nu ştiu cum sunt ele curgătoare, că stau ţepene, oblic  în sus, nu dau semne că ar vrea să se încline spre marginea jardinierei. Însă petuniile sunt ok, iar lobeliile s-au îndesat, parcă arată mai bine ca acum 10-15  zile, nu-i aşa?

Publicitate

25 comentarii la “Terasa mea în luna mai

  1. Taaare draguta terasa ta, sincer! Te imbie sa stai sa citesti ceva placut cu o ceasca de cafea sau ceai alaturi. … sau sa-ti tragi sufletul, pur si simplu, dupa o zi agitata.
    Nu te necaji ca n-au iesit toate florile din seminte, asa se mai intampla cu semintele din comert. Cele care au rasarit sunt foarte frumoase! Intr-adevar, plantutele cu flori albastre arata acum mult mai bine decat acum 2 saptamani!
    Aaaa, era sa uit, apa de ploaie este foarte buna pentru plante, desi, in ultima vreme, din cauza poluarii mai vine si cu substante nocive. Acum cu ploile astea din ultima vreme eu mi-am strans in niste bidoane niste apa de ploaie sa mai pun la florile din ghivece.
    😉

    • Si eu fac la fel cu apa de ploaie si ma gandesc cu nostalgie la ciuberele pentru apa de ploaie de la tara, de sub stresini…meserie, acolo se strangea apa de pe un acoperis intreg, noi, intr-un bidon strangem apa de pe cativa centimetri patrati 😀

  2. Inspirata postarea ta Ioana, iar în felul asta am descoperit o alta latura a unui suflet sensibil. Pare un coltisor linistit, relaxant, un loc absolut agreabil. Mie îmi plac aranjamentele policromice, daca este sa-mi dau cu parerea. Am retinut ideea cu jardinierele albe (la mine sotia si soacra n-au folosit aceasta culoare). Din câte vad, plantelor le merge bine … si nici n-ar avea cum sa fie altfel. Totdeauna am apreciat oamenii care au pasiuni si actioneaza în directia dezvoltarii si materializarii lor…

    • Sa stii ca nici aranjamentele monocromatice nu-s de lepadat…iti dai seama, flori diferite, de lungimi diferite si intr-o singura culoare. Cu un singur tip de floare e monoton, dar daca pui 3 sau 4 tipuri diferite, de aceeasi culoare, iese ceva surprinzator de rafinat, am vazut exemplificat in cartea de care am scris, pe galben.

  3. Atunci când ai plantat muşcatele căzătoare, trebuia să le aşezi puţin înclinat sprijinite de marginea ghiveciului, pentru a le ajuta să ia forma dorită. Dacă le-ai plantat normal ca pe nişte plante care cresc în sus, trebuie să aştepţi ca floarea să se ducă spre lumină astfel încât să atârne peste jardinieră. Lobeliile mi se par puţin „ ploştite”, oare de ce? Florile din cele două ghivece verzi se numesc conduraşi . Plantele pot fi dirijate atât ca pletoase, cât şi ca urcătoare, atunci când se susţin pe diferite suporturi. Ţinând cont că suntem abia în 1 iunie, florile de pe terasa ta arată bine. De acum încolo o să se dezvolte mult mai repede.

    • Pai vezi Cora, daca nu spui totul de la inceput? Acuma din cauza ta stau tepene in sus, ba unle crengute stau oblic invers, spre interior adica! 😀

      Am tinut jardinierele la ploaie si acum arata superb, nu-s pleostite lobeliile, mai ca-mi vine sa le mai trag o poza. Dar nu mi-ai raspuns la aia cu plantatul crengutelor rupte (cu floare si frunzulite) de muscata, povestisem ca s-au rupt 2 crengi mai mari din cele 4 muscate si le-am plantat, acum vreo 10 zile, nu s-au ofilit, nu s-au vestejit. Dar stau si ele tot in toate partile, mai mare groaza! Uite, daca cumva se inmultesc asa, pai rup tot ce sta aiurea si le fixez in pamant sub unghiul care imi trebuie, ce spui?

      • Îmi pare rău! Sunt atâtea de spus despre flori încât mai uit şi eu.. eh bătrâneţea :). Adevărul este că nu am ştiut că nu ai mai sădit flori până acum şi trebuie să o iei de la început! Nu-i nimic, muşatela se vor duce singure spre lumină şi soare chiar dacă nu le-ai dirijat tu de la început.
        Muşatele căzătoare se înmulţesc prin butăşire, exact ceea ce ai făcut tu. E adevărat că această operaţiune se face toamna, dar dacă butăşirea se face corect ai toate şansele să le înmulţeşti şi acum. În primul rând crenguţa care ţi s-a rupt trebuie tăiată exact de sub nod ca să facă rapid rădăcini. Apoi, dacă ai un îngrăşământ special de înrădăcinare e şi mai bine. Dacă nu, pune un bob de grâu în pământ ca să ajuţi să facă rădăcini mai repede. Dacă în 10 zile nu s-au ofilit înseamnă că sunt pe drumul cel bun.

        • Pai de unde bob de grau? Mai bine spune unde este ingrasamant special de inradacinare si cam cat costa, daca stii. Ca, daca-i pe- asa, pot lua anul urmator una-doua muscate si fac din ele cate vreau eu, nu? Sunt destul de scumpe, fata de restul rasadurilor.

          • La florării găseşti îngrăşământ de înrădacinare. Nu mai ştiu exact cum se numea cel pe care l-am folosit eu, ştiu că era italian. A costat 20 de lei jumătate de litru acum vreo 10 ani. De atunci nu am mai folosit!
            Te poţi apuca din toamnă de înmulţirea muşcatelor, dar până atunci mai vorbim. O să-ţi explic la timpul potrivit cum se înmulţesc. Oricum poţi să cauţi de pe acum pe la florării stimulatori de înrădăcinare. Ideea este că îngrăşamintele astea de înrădăcinare se utilizează cu scopul scurtării perioadei de înrădăcinare. Astfel o să poţi să-ţi faci singură răsadurile.
            Da, aici au fost între 5 lei şi 10 lei. Dacă ai condiţii poţi să le înmulţeşti foarte uşor. Eu m-am lăsat de meserie:)

        • Ei da, dar mi s-a parut ca-i prea mult, asa ca m-am scos din decor :D. Hai ca glumesc. De fapt, aratau mai bine florile singure 😀

          Auzi, cum fac cu udatul? Ca am impresia ca lobeliile au nevoie de mai multa apa.

          • Florile pe care le-ai folosit în aceste aranjamente au acelaşi necesar de apă. Ele nu preferă nici uscăciunea dar nici prea multă apă. Pământul trebuie să fie mereu umed. Dar atenţie, nu să băltească apa. Eu azi de exemplu le-am udat de două ori. O dată dimineaţa şi o dată seara.

  4. Cora, acum, te rog, cate ceva despre imprimarea formei aranjamentului, daca trebuie ‘tuns” cunva anume in timp. Ca daca ma uit din nou pe pozele jardinierelor din strainatate, prea arata perfect ca sa nu fi intervenit acolo o foarfeca. Si din nou, in cazul meu, cred ca problema se pune mai ales la muscatele curgatoare.

  5. Sunt frumoase, dar le-ai pozat prea de departe, daca vorbim de flori, stiu ca titlul e „arhitectura” de fapt, nu „jardiniere”.
    Si atunci, nu le mai fac nimic luna asta, decat le ud zilnic o data sau de doua ori si le pun ingrasamant lichid o data la 10 zile? Nu am inceput sa pun, m-am gandit ca si pamantul e inca proaspat, mai e si apa de ploaie de zilele astea si cele urmatoare, ajunge, nu?

    • Nu trebuie să le faci nimic, doar să le uzi şi să le curăţi de florile uscate. Poţi să începi să le pui îngrăşământ. Ştii de ce? Pentru că răsadurile pe care noi le cumpărăm din piaţă sunt tratate cu astfel de îngrăşăminte, pentru a se dezvolta şi pentru ca florile să înflorească devreme. Fără floare plantele nu s-ar vinde. Iar dacă facem o pauză prea mare şi nu le dăm îngrăşământ, florile nu o să mai fie frumoase. Anul acesta am păţit-o eu cu o petunie căzătoare mare. Nu i-am dat deloc îngrăşământ şi acum crengile sunt subţiri şi fără flori şi boboci în vârf. Arată urât, trebuie să cumpăr şi eu îngrăşământ şi să îi pun.

  6. E foarte frumoasa terasa ta, te poti crede in Gecia cu atata alb si dungi albastre! :)).
    Imi cumpar si eu tot felul de seminte, problema e ca din unele ies atatea plantute ca nu prea am unde sa le pun… dar din cele mai multe plicuri nu prea iese nimic, sau mi s-a intamplat sa iasa cu totul altceva decat era „pe coperta”! Anul asta am pe terasa o combinatie care mi se pare foarte reusita (in vase diferite, nu in aceeasi jardiniera) – petunii rosii langa margarete albe!

  7. Cora, in fiecare din jardiniere, cate o petunie a ramas mica si nu infloreste. E cam stramt acolo la ele, celelalte doua petunii (din fiecare jardiniera) au crescut mari si infloresc continuu. Ce-i de facut? Sa mai astept, sau sa le scot si replantez intr-un ghiveci?

  8. E traznet terasa! Grozava! Daca as avea bere si un computer n-as mai pleca de acolo. Si-mi place umbreluta, mie imi sugereaza un aer de Provence. La flori nu ma bag ca nu ma pricep. Imi place sa le vad si sa le impozez. Cam atat. Sa le cresc..mie nu-mi cresc deloc. Probabil ar trebui sa citesc, dar inca nu-s motivat.

  9. Pingback: Terasa mea în iunie-iulie | MicileVacante

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s