Azi a început a doua ediţie a Zilelor Municipiului Cluj-Napoca ce vor dura până în 1 iunie. Vor avea loc în următoarele zile peste 80 de evenimente în 25 de locuri sau zone diferite din oraş. Să sperăm că o să avem vreme bună să ne putem bucura de ele!
Sărbătoarea a debutat cu inaugurarea clădirii Cazinoului din parc, Parcul Central şi Cazinoul fiind reabilitate din fonduri europene nerambursabile. În parc s-au refăcut aleile (acoperite cu pietriş fin), podeţele în forma lor veche, s-au montat peste 200 de bănci noi cu platformă sub ele (împotriva noroiului şi băltoacelor). Am zărit, cu surprindere, şi cişmele prin parc!
Parcul Central sau Parcul Simion Barnuţiu este unul din primele parcuri orăşeneşti din Europa Centrală, a fost inaugurat în anul 1830, iar 40 de ani mai târziu a fost amenajat lacul din mijlocul lui. Clădirile din parc au fost construite însă la sfârşit de secol, în anul 1897, după proiectul arhitectului clujean Pakey Lajos, cel căruia i se datorează şi clădirea emblematică a Clujului, hotelul Continental sau New York – cum i se spunea înainte.
Revenind la parc, Pakey a proiectat Pavilionul de Patinaj (azi restaurantul Chios), Chioscul (sau Cazinoul) şi Fântâna Arteziană din spatele Chioscului (spre Pavilionul de Patinaj). Tot ansamblul este în stil eclectic, stilul la modă spre sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, când s-a realizat mare parte din arhitectura Clujului, pe care o avem şi azi.
Mă leagă multe amintiri din copilărie de lacul ăsta, iarna veneam aici la patinaj, vara închiriam o barcă şi vâsleam, să fac muşchi la braţe, că luasem nota 4 la flotări. Îmi plăcea insula din mijlocul lacului, unde vieţuia o familie de lebede.
Şi acum fotografii ale Cazinoul restaurat, după o perioadă de circa 25 de ani în care a fost închis, abandonat:
Intrarea principală în Cazino va fi cea iniţială, dinspre răsărit (dinspre Opera Maghiară), în fotografia de mai sus este în dreapta, şi nu cea dinspre Fântâna Arteziană, considerată doar ca o ieşire în spate, spre grădină.
Totuşi, părerea mea e că s-a omis să se amenajeze o alee în parc care să vină direct (perpendicular) spre intrarea principală să nu rămână alee de acces doar cea care înconjoară clădirea. Probabil se va amenaja ulterior, altfel tot intrarea dinspre fântână va fi considerată cea mai de impact, cea mai căutată.
Festivitatea de inaugurare a fost surprinzător de scurtă, vreo 4-5 minute în care cineva din Primărie a schiţat istoria clădirii, niciun cuvânt în plus. Mi-a plăcut, mă aşteptasem la bla-bla-uri oficiale. Apoi publicul a fost invitat să pătrundă înăuntru şi să admire noua faţă a Cazinoului.
Înainte, clădirea Chiosc avea parter şi etaj; acum s-a demolat etajul obţinându-se o sală mare, somptuoasă, un spaţiu generos potrivit pentru expoziţii, recepţii, întruniri, bal, spectacole, iar „la etaj” s-a construit doar o pasarelă pe deasupra sălii mari, care dă într-o mică sală cu vedere spre Fântâna Arteziană.
După stilul de decorare şi după dimensiuni, sala aminteşte de parterul hotelului Continental din centrul Clujului şi nu e de mirare, fiind vorba de acelaşi arhitect, Pakey Lajos, Cazinoul fiind alternativa din parc a sălii mari din centrul oraşului.
Chiar de la inaugurare, clădirea Chiosc a întâmpinat vizitatorii cu două expoziţii de fotografie şi una de pictură.
Cladirea Cazino va fi folosită şi în cadrul TIFF-ului ce va începe în 2 iunie, imediat cum se termină Zilele Clujului.
Imi place si parcul si cladirea Cazino!
Si mie-mi place parcul, iar cladirea imi place ca e nou finisata, la starea deplorabila in care e o buna parte din arhitectura veche, te bucuri de orice restaurare. Sa nu intelegi ca nu-mi place cum a fost restaurata, dimpotriva. Doar ca nu e stilul eclectic pe gustul meu, dar asta e, cu asta defilam. 🙂
Spre ruşinea mea, eu nu am fost niciodata la Cluj!
A, si ce ai de gand sa faci sa scapi de o atat de mare rusine?
🙂 Această stare de fapt trebuie să înceteze de îndată … ce voi ajunge prin Apuseni!
Sper ca ajungi la Padis, da? Daca vrei cazare in Padis (daca nu mergi cu cortul) sa-mi zici.
Nu mergem cu cortul, suntem mai comozi :)! Daca ajungem la Padis, dau un semn!
Totul este minunat în Cluj! Mai puțin BB- Boc și Buda. Probabil că îi susțineți! Păcat!
Nu, domnule, nu sustin pe nimeni! Am convingerea ca toti sunt o apa si un pamant. Nu sustin si nu votez pe nimeni. Si tocmai din cauza asta, cand ceva e de laudat la unul, pot sa laud, cand ceva e de criticat, pot sa critic.
Daca-i pe asa, sa-i refuzam unuia sau altuia orice recunoastere din motive politice, nici lui Octavian Goga n-ar trebui sa-i recunoastem niciun merit.
Boc, din pozitia lui de prim ministru, a facut cate ceva pentru Cluj.
Si nici vorba ca totul sa fie minunat la Cluj, in afara de cuplul BB (de altfel cine e Buda si ce face el, habar n-am). Chiar si in politica, daca vreti!
Ma bucur ca s-a deschis cazionul, era acolo, lasat in paragina! vad ca se mai intampla si lucruri bune! imi plac picturile, mi-ar fi placut sa fiu acolo, pe bune!
Da, se mai intampla si chiar daca-s marunte, e cazul sa ne bucuram de ele: mai un balcon (la Muzeul de arta), mai un chiosc din parc, mai o cladire zugravita in centru…
Pingback: Doi arhitecţi unguri, două morminte | MicileVacante
oh, da, minunatele alei din parc … asfaltate, spre disperarea ecologistilor si bucuria mireselor in sandale sau cu tocuri si-a tinerilor cu role … apoi acoperite cu pietris (asezat peste astfalt) – ca sa nu se mai bucure nimeni! Eu nu intreleg logica …
Dar logica mireselor sau femeilor in sandale cu tocuri in parc, o intelegi?
Iar pentru role as prefera sa fie un loc anume, daca ma duc in parc si stau pe o banca as vrea sa ascult pasarelele nu zdranganitul rolelor. In spatele Postei este un parculet, I.L. Caragiale acolo obisnuiesc cei cu rolele sa se adune. Ai trecut pe acolo? Bancile din parculet sunt doar pt. oamenii strazii, cine oare s-ar putea odihni in zgomotul ala?
Miresele merg in parc ca doar acolo se vor face casatoriile civile, nu ? Iar eu trec prin parc uneori, si daca tocmai in ziua aia mi-a venit sa ma cocot pe tocuri, inseamna ca nu mai trec prin parc.
Oricum, nu zic ca e rau pietrisul neaparat, dar combinatia cu asfaltul de dedesubt e de milioane, probabil chiar asta era scopul – cateva milioane duse unde trebuie … Adunam la suprafata de spatii verzi a Clujului curtile oamenilor , ca sa spunem ca avem un oras verde, dar aleile din parc le asfaltam.
Nu stiu unde se vor face casatoriile civile, dar zic si io: daca se vor face pe ales, ori in centru la Primarie ori in parc, apai daca preferi (sau daca e singura alternativa) s-o faci in parc, te duci incaltata corespunzator, e ţopism sa te duci cu tocuri inalte in parc, printre iarba, banci si flori. Sau iti duci in plasuca alte incaltari, ca sala pentru garderoba este in Cazino. Si daca-ţi trebuie poza in care sa fii mai inalta decat esti, nu pana la pieptul mirelui, du-te mama in studio fotografic, acolo au tot ce trebuie si poti parea cat vrei tu de inalta.
Nu doar parcul e dusmanul tocurilor, tu nu ai vazut ca tot centrul acuma, toata reteaua de stradute pietonale din centru e pavata cu piatra mai mare sau mai mica si n-ai cum merge cu tocuri acolo? In strainatate nu se iese cu tocuri decat rareori, la evenimente speciale, nu se umbla toata ziua cu tocuri, ca la noi. Chiar am fost uimita sa le vad vitrinele cu pantofi, cauti pana gasesti tocuri.
Dupa mine, tocurile se asorteaza cu o masina frumoasa, eleganta, dotata cu sofer, nu cu mersul pe jos, kilometri. Dar asta e doar opinia mea de acum, tin minte ca in primii ani de serviciu faceam si eu kilometri pe tocuri, ca autobuzele erau aglomerate si benzina era cu raţia, nu ajungea nici pentru weekend, asa ca degeaba o aveam, o tineam in parcare.
Nu stiu rolul asfaltului de sub pietris, posibil sa fi fost nevoie sa asfalteze cine trebuie cu bani generosi din fonduri europene, habar n-am. Am impresia ca initial se dorea sa ramana asfaltate, dar au fost prea multe temeri si vociferari, ca nu cumva sa se circule cu masina pe alei si poate de-asta au pus ulterior pietris.