Noaptea Muzeelor 2012 la Cluj

Noaptea trecută a  fost  Noaptea albă a muzeelor şi anul ăsta mi-am făcut timp pentru o tură scurtă prin două  muzee din centrul Clujului, Muzeul Etnografic al Transilvaniei  şi Muzeul de Artă,  pe care nu le mai vizitasem de multă vreme.

La Muzeul Etnografic al Transilvaniei, o surpriză plăcută: pe lângă colecţia permanentă,  aveai acces la o mare expoziţie de Lego.  O mulţime de vizitatori de toate vârstele priveau încântaţi trenuleţele electrice, vaporaşele şi toate maşinăriile şi construcţiile expuse pe mese largi în sala mare.

Muzeul de Artă promitea accesul la balconul restaurat şi la câteva expoziţii temporare, nu şi la galeria permanentă de pictură.
Din păcate, balconul era în beznă aşa că nu puteai admira unicul putto cu care se lăudau, iar în faţa balconului (spre exterior) era trasă o plasă, n-am înţeles raţiunea, în orice caz  din cauza ei nu puteai privi prea bine şi fotografia piaţa. Expoziţiile…hmmm…artă contemporană. Le-ar fi stat bine acelor opere de artă  la gară sau la aeroport, prin pasajele de trecere, nu în Muzeul de Artă, zic şi eu. În orice caz, prin expoziţii se trecea ca prin pasaje. Printre fotografii am remarcat un singur portret, mai jos fotografia fotografiei.

Nu scria ce reprezintă, poate un pătrat gigantic de gresie? mi s-a părut că se asortează la ţinuta mea 😀

Astăzi, oamenii au din ce în ce mai puţin timp şi bani pentru cultură şi atunci ideea Nopţii era să le fie oferită o seară prelungită,  în care pot vizita gratuit muzee  şi expoziţii. Astfel, ar fi atraşi cei extrem de ocupaţi care nu-şi găsesc timp pe parcursul zilei pentru asemenea activităţi, precum  şi  cei ce nu vizitează muzee mai ales din cauza preţului intrării.
Dar, evident, ideea Nopţii nu le-a venit alor noştri, cred că nimeni nu-i bănuieşte de aşa ceva.  Ideea provine din Europa şi s-au aliniat şi ei, culturnici sau nu, mai de voie, de nevoie. Mai mult sau mai puţin. Că, nu-i aşa? de ce să dai acces gratuit o noapte pe an la bruma de pictură valoroasă pe care o deţii, le trebuie pictură? hai că le dam oareşceva.

Am citit opinii critice  pe unele bloguri la adresa celor ce vizitează muzee în această noapte.  Eu zic  să nu fim orbi sau ipocriţi, mulţi dintre  semenii noştri îşi drămuiesc banii pentru hrana zilnică şi poate pentru medicamente, ca să le ajungă cumva până la salariul,  pensia sau bursa următoare, asta într-un caz fericit, că sunt destui care nu au nicio sursă de venit – nu mai vorbim de tratamente medicale – stomatologice de exemplu, că de astea tot omul sănătos sau bolnav are nevoie – aţi văzut emisiunile „Românii au talent”? suntem un popor de ştirbi, ăştia suntem şi nici nu-i de mirare,  cu banii noştri şi tarifele doctorilor. Prin urmare, de unde bani să mai intri şi într-un muzeu dacă nu eşti pasionat de ceea ce  e expus acolo? Şi câţi dintre noi suntem pasionaţi de pictură, de minerale, sau de istorie, ca să plătim biletul ăla de intrare plus taxa de fotografiere? Când mai e vorba şi de o familie cu 3-4 persoane, deja se simte. Astfel, Noaptea muzeelor poate fi pentru mulţi o bună ocazie de-a vizita  muzeele şi expoziţiile din oraşul în care locuiesc şi de-a  fotografia exponatele.

Poate mai mult decât exponatele, mie mi-a plăcut să privesc vizitatorii: o mulţime de tineri, probabil studenţi sau deja ieşiţi din universităţi (câţi dintre ei oare au un serviciu stabil?), familii cu 1-2 copii, bătrânei împreună sau singuri… Mi-a plăcut o fată de braţ cu bunica ei, am surprins-o întrebând-o cu voce tare (probabil nu auzea bine bătrânica)  la ieşire dacă mai vrea să meargă la un muzeu sau e obosită. Cred că s-ar fi bucurat bătrânica să (re)vadă pânzele lui Tonitza, dar nah, la câte dezamăgiri o fi avut într-o viaţă, Noaptea Muzeului de Artă din Cluj nu mai contează, cu siguranţă.

Publicitate

10 comentarii la “Noaptea Muzeelor 2012 la Cluj

 1. Ei nah, asta-i buna, chiar s-au apucat neghioabele elitiste si calatoare sa hotareasca acum cand e frumos si „cult” sa mergi la muzeu? Doamne fereste sa se amestece dansele, mustiind de cultura, cu plebea neghioaba care vrea sa profite de reduceri. Ele viziteaza numa’ si numa’ dupa program ca sa poata sa ofteze orgasmic in fata operelor pe care ele si numai ele le inteleg caaaaaaaci au cetitera o carte de istoria artei cand erau mici. Mama, ce ma enerveaza astea!
  Lasand chestia de mai sus la o parte, eu m-as fi dus cu toata incantarea ca pot vizita noaptea un muzeu (pare o perversiune atat de placuta!), dar am dubii ca pe mine ma mai scotea cineva de la Lego. Acolo ramaneam pana ma gonea femeia de servici si portarul. Grozav de frumos! Multumesc mult de tot ca ati pus poze cu expozitia de lego! Imi plac teribil de mult!

 2. Cum spune si Vladimir, la lego as fi stat si eu o mare perioada! Ma bucur sa vad ca sunt atat de multi oameni, stiam ca vor fi dar nu atat de multi!
  Aici galeriile de arta si muzeele sunt un Must! Deci fara gluma, eu vad oameni care in pauza de masa de la birou, aceea de 30 de minute sau cat o fi, iau masina si fug la galerie, sa vada ultima expotiei (ca celelalte le-au vazut deja)! si aici este o data pe saptamana ziua muzeelor si a geleriilor in care peste 100 (numai din Est) isi deschis portile pana tarziu, 21-22, gratuit pentru cei pasionati si e superrr plin! in fiecare saptamana!
  Vorba ta la noi nici o data pe an nu puteau lasa expozitia permanenta gratuita, pana la urma cati merg la muzeu? 300 de persoane? 500? Romania inca se prezinta foarte slabut, si chiar si de Cluj sunt dezamagita, oras studentesc, sa-r putea mai mult din punctul acesta de vedere!

  • Nu sunteti singuri, tu si Vlad, cum am vazut eu, o multime de oameni, nu doar copii, nu se dadeau dusi din fata meselor cu lego.

   Da, in Londra e alta optica in privinta accesului si drepturilor publicului la arta si cultura, am fost impresionata de acele multe muzee cu acces gratuit si cat de mult iti ofera fiecare din ele, sigur ca e vorba si de tehnologizarea lor, de fondurile de care dispun, dar in acelasi timp si de o ala mentalitate si viziune a celor ce le conduc.

   Chiar asa, cand esti pasionat de arta, de exemplu, o sa-ti rupi de la gura si tot te duci sa vezi un muzeu, dar majoritatea nu sunt, pai da-le ocazia sa se duca totusi sa le vada, ca tie biletul ala de intrare n-o sa ti-l plateasca niciodata! Sau cei ca mine care le-au vazut odata, dar ar vrea sa revada cateva tablouri, poate.

 3. Ma numar si eu printre sustinatorii acestui proiect. E foarte bine ca se intampla asta si la noi! Se pare ca atmosfera a fost foarte frumoasa pe la toate muzeele participante!

  • Nu stiu daca e adevarat, dar se spune ca in Bucuresti s-a stat la coada cu orele! In Cluj nu a fost nicio coada, doar ca erau multi vizitatori in acelasi timp. Dar nu chiar atatia cat in duminica din luna in care se intra gratuit la Muzeele Vaticanului!

   S-ar putea, totusi, trece la o zi pe luna. Ar trebui sa inteleaga cei din Minister si directorii muzeelor ca oricum, vizitatorii din Noaptea Muzeelor n-o sa viziteze altfel muzeul, cel putin in aceste vremuri.

   • Unele muzee au deja o zi pe luna in care accesul este gratuit. La Muzeul National de Arta al Romaniei este in prima miercuri din fiecare luna (am fost eu) si la Antipa cred ca este in prima marti din luna. Si este posibil sa aiba si alte muzee facilitatea asta.

    • Aaaaa, da, s-a stat la coada, cel putin la Antipa. De cand s-a deschis dupa ce a fost modernizat, la Antipa se sta frecvant la coada. In piata Victoriei e plin de autocare cu numere din toata tara care aduc mai ales copii la muzeu. Eu m-am bucurat sa vad asta.

     • Am auzit la TV ca ar fi o problema cu automatul ce elibereaza bilete, e prea lent. Se dau bilete chiar si gratuite, nu stiu de ce, probabil ca sa-i numere pe vizitatori.

      Imi inchipui ce se mai lauda acum artistii ce-au expus la Muzeul de arta din Cluj… ;D au cu siguranta mii de vizitatori. Rezulta ca e o buna afacere sa ai expozitie temporara in timpul Noptii Muzeului de Arta din Cluj, altfel probabil aveau vreo cateva zeci de vizitatori intr-o saptamana.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s