Santa Maria del Mar – Barcelona

În postarea anterioară scrisesem despre un detaliu ornamental gotic  de pe clădirile  din Barri Gotic -cartierul medieval din centrul Barcelonei, dar nu numai acolo întâlneşti clădiri gotice ci şi în cartierul alăturat La Ribera (ce include zona numită El Born). Astăzi am ales să scriu  despre o frumoasă biserică gotică din Barcelona şi anume  Santa Maria del Mar (patroana marinarilor), biserica supranumită Biserica Poporului sau Catedrala din Ribera (deşi nu e catedrală),   probabil datorită mărimii ei, nu doar frumuseţii. Este o biserică îndrăgită de barcelonezi, aleasă de mulţi dintre ei ca loc de cununie.

Biserica Santa Maria del Mar din Barcelona

Faţada vestică a bisericii Santa Maria del Mar

Locul în care e amplasată biserica Santa Maria del Mar e strâmt, un păienjeniş de străduţe înguste din cartierul  La Ribera,  nu ai de unde să faci o poză satisfăcătoare. Faţada principală (vestică) nu are nimic deosebit, e o faţadă obişnuită pentru o biserică gotică: un singur portal sculptat în piatră, două statui în nişe de o parte şi de alta a portalului (Sf. Petru şi Pavel), un timpan sculptat deasupra porţii de intrare şi deasupra, o frumoasă rozetă.

O imagine din faţă, atât cât mi-a permis locul:

Biserica Santa Maria del Mar Barcelona

Biserica Santa Maria del Mar, faţada principală (vestică)

Interiorul însă m-a surprins plăcut prin două lucruri: senzaţia neaşteptată de aerisit, spaţios  şi apoi  lipsa ornamentelor  şi a  icoanelor de pe pereţi.
Senzaţia de aerisit vine de la zveltele coloane din nava centrală, care, am aflat ulterior, se află la cea mai mare distanţă una faţa de alta – dintre bisericile gotice din Europa, dând impresia mai degrabă a unei biserici de tip hală în genul celor întîlnite în Germania,  decât a unei biserici de tip bazilică ( cu o navă centrală şi 2 sau 4 nave laterale de-o parte şi de alta a navei centrale). Lipsa sau puţinătatea  icoanelor este pusă pe seama unui incendiu din timpul războiului, dar mie îmi spune că în oraşul modernismului catalan, atât de încărcat ornamentat, multă lume preferă, totuşi, un stil mai simplu de decorare.

Santa Maria del Mar Barcelona interior

Interiorul bisericii Santa Maria del Mar

S-a întâmplat să intru în biserica Santa Maria del Mar  chiar înainte de-a începe un concert  şi astfel, o altă surpriză plăcută a fost acustica deosebită a sălii. Nu am putut să mă plimb prin biserică, m-am mulţumit  să trag repede câteva cadre, să mă aşez într-o bancă  şi să ascult muzica.

Biserica Santa Maria del Mar bolta

Detaliu de pe bolta bisericii

Vitraliul rozetă

Din câte am reuşit să-mi dau seama – era în renovare atât la exterior cât şi în interior, plin de schele –  interiorul catedralei Sf. Eulalia din Barcelona  seamănă într-o oarecare măsură cu cel al bisericii Santa Maria del Mar.

Reclame

4 comentarii la “Santa Maria del Mar – Barcelona

  1. Cele două seamănă, însă Catedrala La Seu e mai încărcată în detalii, mai ales faţada, construită târziu, prin secolul al XIX-lea.

  2. Bisericile din Barcelona au suportat două asalturi distructive, în 1909 (Săptămâna tragică) şi în anii ’30, în timpul războiului civil. Poate au constat că arată mai bine fără atâtea icoane şi picturi :)!

    • Erau, la refacerea bisericilor, dupa perioada modernismului catalan, e de inteles :).
      De obicei dupa o perioada de excese in arhitectura si ornamentatie, am constatat ca urmeaza una mai cuminte si mai echilibrata.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s