Exemple de clădiri sau zone arhitectonice compacte, nominalizate pentru a se alcătui un top al minunilor arhitectonice ale României (din propunerile bloggerilor-călători, de aici sau de pe alte bloguri cu călătorii):
-Statuia lui Decebal de la Cazane
-Vulcanii noroioşi
-Delta Dunării
-Cimitirul vesel din Săpânţa
-Transfăgărăşanul, Transalpina
-Salina din Turda
-Gheţarul Scărişoara
-Peştera Vânturilor
-Sfinxul şi Babele
-Parcul Retezat
-Galeriile de la Roşia Montană
-Podul lui Dumnezeu din Ponoare
-Sfinţii martiri de la Niculiţel (moaşte!)
-Totemurile din cimitirul Satu Nou
-Ansamblul sculptural Brâncuşi – sau Brâncuş(!) de la Târgu-Jiu
-Palate „medievale” de secol 20.
Mwahahaha! Pai e in spiritul natiei! Asa cum romanul e brad asa si vulcanul e arhitectura, nu? 😛 In plus, de cand e precizia o caracteristica blogurilor de calatorie autohtone??? :))) Nu s-a vazut deja ca DEXul pica pe locul doi dupa parerea personala si epifanica asupra definitiei unui cuvant? 😛 Ba mai mult! Am citit eu printre randuri ca DEXul e o notiune perimata, ba chiar periculoasa si faptul ca unii apelam la el reprezinta o lipsa crasa si manifesta de personalitate. Asa! 😀
Vrei sa spui ca la altii blogurile de calatorie sunt scrise cu mai mare grija si precizie?
Hai sa-ti spun ce cred eu: eu am activat mult timp, anterior (vreo 2 ani) pe un forum de turism, acolo nimeni nu zicea de „calatorii”, era vorba de turism, turism pe cont propriu. Stii cum e pe un forum, unii intreaba, altii raspund sau povestesc, dar NIMENI acolo nu face literatura, acolo e precizie, informatie concentrata. Presupun ca provine de la spiritul locului, initial a fost un forum de informaticieni, apoi s-a extins cu tot ce vrei, inclusiv politica, juridice, medicale, tot ce vrei si nu vrei, dar moderatorii ariilor, in mare parte sunt tot informaticieni. Acolo e valorizata informatia nu figura de stil. Aici, la bloguri, sunt multi cu veleitati literare, unora -putini, f puţini dupa mine- le iese, altii doar se rup in figuri. Cum literatura de calatorie e o specie literara, evident ca astia toti prefera sa isi spuna calatori, „suna” asa cum vor ei sa auda, iar restul s-au luat dupa ei. Habar n-am cati dintre ei stiu ca si ghidurile turistice fac parte din literatura de calatorie, dar daca le spui, o sa traga concluzia ca si turistii sunt o specie de calatori, asa ca prefer sa tac, sa nu derutez lumea.
Acolo, pe forum, daca apareau bazaconiile astea, cu moaste, vulcani noroiosi, delta si cate cele, erai maturat urgent, acolo nu sunt politeturi si laudatori, nu se incurajeaza nici macar posturi cu „multumesc” dupa ce ai primit informatia solicitata, trebuie sa scrii ontopic permanent.
Ei, dupa ceea ce am scris, ar rezulta ca am oarecare nostalgii, poate ca da, ma simteam in largul meu printre ceilalti forumisti. doar ca ajungand sa fii pe cateva arii un om de baza, in final rezulta ca scrii destul de mult si trebuie sa repeti aceleasi si aceleasi treburi in loc sa ti le structurezi tu intr-un site de-al tau, unde sa poata fi gasite mult mai usor decat mergand pagini in urma pe forum. Asa am aterizat eu in blogosfera cu calatorii 😀
Am scris ieri un comentariu luuuung la cometariul asta si cred ca a actionat cenzura aluia de sus fiindca cumva l-am pierdut si nu s-a publicat :)). Dar ce nu stie al de sus e ca eu mai pot o data! Am resurse nelimitate la scris comentarii nesimtit de lungi :D. Asadar:
Ziceam in mesajul disparut ca nu toate, dar multe din blogurile occidentale sunt ceva mai bine scrise, mai riguroase si mai precise. Mai spuneam ca nu cred ca se datoreaza gradului diferit de educatie intre popoare, ci ca mult mai probabil se bazeaza pe o selectie mai indelungata. Moda cu blogurile este mai veche in occident (cam 2004-2005) si au avut timp sa se selecteze si sa ramana doar blogurile care intradevar ofereau ceva. Doar e cam mult spus, dar in general blogerii de umplutura se plictisesc.
Si pe mine ma distreaza bolesjnitele astea de pe blogosfera romaneasca (si numai cea turistica) in care se pupa toti piata independentii, isi dau buna ziua si salam-alecumuri de obosesti si topul topurilor incearca sa epateze cu gradul de educatie (astea sunt preferatele mele, recunosc, ma dau cu ele ca si cu saniuta :P). Ca sa nu mai zic de nevrozarile ce apar in momentul cand le atragi atentia ca au epatat nitelush acana si cam gresit. Atunci dau ochii peste cap si jiganiile roz se transforma in cotoroante. Eu mananc floricele cam o data pe saptamana admirand conflictul dintre doua valkirii de pe blogosfera. E o placere. Ca o telenovela asa. Pacat ca nu se vad si gherutele. :))
Forumurile eu zic ca-s un fenomen mai vechi si s-au selectat (precum blogurile occidentale) acum multa vreme. Gradul de educatie (si tipul de educatie) al celor ce le administreaza/utilizeaza conteaza enorm. In plus un forum e un instrument interactiv de informare (mai mult decat un blog, care este cumva ca o baza detaliata de date sau jurnal, as zice eu). Dar eu cred cu tarie ca si pe blogosfera romaneasca se vor selecta. Mai ales blogurile individelor stresate si obsedate de pozitia in ze list si aparitii pe blogrollul altora se vor duce la dracu, pe motiv ca tipele deja scriu pentru public si se vede. Sa scrii si prost si ce crezi ca-si doreste natia e o moarte la fel de sigura ca ciuma :D. Iar alea care au si umor fortat ca sa multumeasca boboru’ miros deja a mumie :D. Eu zic ca in timp vor ramane (majoritar, nu zic ca nu vor fi mereu exceptii sau bloguri proaspat lansate de prichindei) blogurile informative si foarte bine scrise (umor natural…etc). Mi-as pune banii pe al dumneavoastra daca nu va plictisiti sau nu renuntati sa luptati cu cumetrele mai nevricoase.
Mie unul imi e greu sa inteleg cum a incetat pentru unii blogul sa fie distractie. E o placere, nu e slujba! Eu unul scriu pentru placerea mea personala, dar mi se si rupe sa am cittitori multi. Chiar gasesc ca e obositor sa raspunzi la sute de comentarii. Chiar n-am nevoie si nu vreau o a doua slujba :). De unde blogul meu e FOARTE non-informativ. Uite asa! 😛
Poti sa-mi dai cateva linkuri spre bloguri de nisa turism/calatorii bine scrise in engleza sau franceza?
Dupa mine, ideea de blog in domeniul turistic, cat si de forum e incompleta, dar impreuna ar functiona. Adica sa ne intalnim toti intr-un forum si fiecare sa aiba linkul in semnatura spre blogul lui, ba la fiecare intrebare a cuiva pe forum sa poata da link spre pagina lui din blog. Asta mi se pare solutia optima.
Si atunci, pe subforumul Roma ne vom intalni cei ce avem ceva de spus despre Roma si ne face placere s-o facem, pe blogul despre Paris sau Tokio la fel.
In momentul de fata, fiecare scriem cum stim de locurile in care am fost. Mai amanuntit sau mai superficial, fiecare dupa stilul lui de-a face turism sau de-a scrie. Cum se spune ca nu-i blog ala ce nu are cititori si comentarii, intram in schimb de linkuri cu altii, care viziteaza, de multe ori, alte locuri. Acum, sa fim seriosi, cati dintre noi au placerea de-a citi despre locuri in care sigur n-o sa ajunga in viitorul apropiat? Sau daca chiar ai fost acolo, parca ai vrea sa-ti citeasca toti comentariul nu doar cei doi-trei cititori ai blogului ala, ai vrea deci sa participe toti cei interesati la schimbul de idei, chiar sa-ti combata cu argumente ceea ce scrii tu acolo.
Un blog de turism rareori acopera toate subiectele cautate, iar daca le acopera, o face extrem de superficial, vezi calatorii ce se lauda cu zecile de tari vizitate. Daca te uiti la Europa, la tarile pe care tu le cunosti, ramai total dezamagit. (pai cum, a fost de zece ori in Roma si doar atata poate?). Dar astora li se potriveste jurnalul de calatorie in tinuturi indepartate, exotice, unde rareori si extrem de putini ar ajunge sa viziteze pe indelete si nesuperficial acele locuri. De asta spun ca separat suntem neconvingatori si ineficienti, impreuna am face o treaba mult mai buna, acoperind impreuna toate zonele/subiectele si scriind chiar mai multi bloggeri despre acel subiect, cititorul interesat ar putea sa-si aleaga bloggerul preferat dupa stilul de-a face turism sau de-a scrie despre asta. Si poate ca impreuna am putea face si bani din publicitate google sau alt tip, mai stii? La asta ma tot gandesc de o vreme.
Despre bloguri cu generalitati in alt comentariu, acum treb. sa ma intrerup.
Da sigur, am sa fac o lista si o postez aici, daca nu va deranjeaza. Sau o trimit prin mail, cum preferati.
Sunt total de acord si mi se pare o idee grozava. Ceva de genul unui forum care sa functioneze ca o baza de date (plus interactiuni/discutii) de linkuri spre bloguri (eventual si bine adnotate ca sa nu intre toate prostiile)? Mi se pare fezabil, mai ales daca ar avea o baza de date bine structurata in spate. Adica pot sa-mi imaginez o structura deja pentru stocat diferitele tipuri de categorii de informatie (ca sa fie totusi cautabila -nu stiu cum sa zic in romana- dupa multiple criterii + combinatorial). Restul e interfata si asta e chiar usor de dezvoltat si modificat. Dar e totusi nevoie de energie multa, nu numai sa fie creata, dezvoltata si adaptata pe masura ce devin clare probleme si necesitatile (asta-i efortul cel mai mic zic eu), dar intretinerea ei (curarea, habar nu am limbajul asta in romana, imi cer scuze) pare sa fie cu adevarat instensiva (ca sa si fie ceva serios si bun). Dar poate daca mai multi sunt interesati, fiind efort de grup, ar putea fi fezabil.
Da, n-am realizat ca am facut o gafa incluzand ansamblul Brancusi pe lista, ma gandeam la „minuni” realizate de mana omului.
Tuturor ni se intampla sa gresim (chiar si mie si ce n-as da sa ma invete si pe mine cineva cum e cu virgulele, hahaha), se pare ca putini recunosc si putini accepta sa corecteze, ca si cum nu ar fi vorba de o pagina de blog ci de o pagina dintr-o carte deja tiparita si gata, nu se mai poate face nimic decat sa sustina ca negrul e alb, „ca asa imi place mie sa-i spun”. E o tafna care pe mine ma surprinde neplacut.
si eu am comentat la articolul respectiv si am inclus si din cele scrise de tine mai sus, chiar multe fiindca nu am citit tot articolul, am citit doar titlul, pe poza am vazut recomandarile lui (da acum imi amintesc ca erau doar cladiri si mi se parea suspect) :))) si apoi am vazut comentariile, si am lasat si eu pentru 7 Minuni ale Romaniei, cum e in titlu si nu arhitecturale, completare din text! cred ca multi s-au prostit ca si mine 🙂
Pingback: Cele 7 minuni ale Romaniei | Faza votarii !