Insula Creta

Ghid turistic

Insula Creta,  cea mai sudică şi în acelaşi timp mai mare insulă din Grecia,  este una dintre cele cele mai populare destinaţii de vacanţă greceşti. Ea este căutată de iubitorii de soare şi mare, istorie, arheologie şi specific local, de pasionaţii drumeţiilor montane şi ai naturii.

Este vestită pentru  staţiunile de vacanţă şi plajele sale, pentru siturile şi muzeele sale de arheologie, pentru munţii stâncoşi, peisajele extraordinare  şi traseele de drumeţie montană, pentru oraşele  încărcate de istorie şi  satele sale ce şi-au păstrat caracterul tradiţional.

Locuitorii insulei Creta, oameni mândri şi plini de vitalitate, afirmă că sunt întâi de toate cretani şi doar apoi  greci. Probabil că cel mai frumos portret i l-a  făcut locuitorului tipic al Cretei un scriitor la rândul lui cretan, Nikos Kazantzakis, în romanul Zorba Grecul. Insula Creta e şi locul de baştină al unuia din cei mai mari pictori renascentişti ai Europei, El Greco.

Clima în insula Creta

:arrow:Veri fierbinţi  şi uscate, cu o temperatură ce ajunge la 38 grade C, Creta fiind situată mai la sud decât  oraşe ca Tunis sau Alger de pe coasta mediteraneană a  Africii.
:arrow:Ierni blânde şi umede.
:arrow:Primăvara şi toamna sunt perioade bune de vizitare a insulei.

Transportul spre insula Creta

Insula Creta  dispune de două  aeroporturi, Heraklion, situat la 5 km de  oraşul cu acelaşi nume şi Chania, la 14 km de oraşul Chania. Aeroportul din Heraklion, numit şi Nikos Kazantzakis,   este al doilea aeroport din Grecia ca trafic, după Atena.
Chania, Rethymno, Heraklion, Agios Nikolaos şi Sitia,  cele 5  oraşe  mai mari ale insulei  situate pe coasta nordică,  au fiecare un port pentru feriboturi.

Variante de a ajunge în insula Creta

:arrow:Cursă charter de la Christian Tour cu plecarea din Bucureşti, Cluj-Napoca  şi Timişoara
:arrow:Curse Olympic Air,  Aegean Airlines,  EasyJet,  Ryanair,  Tarom şi alte câteva zeci de companii aviatice
:arrow:Feribot cu plecarea din Pireu sau porturi din Grecia insulară.

Transportul pe insula Creta

Insula Creta este alungită şi îngustă are 250 km lungime pe direcţia vest-est  şi o lăţime variabilă de 12-60 km  între coasta nordică şi cea sudică.  Coasta nordică, mult mai dezvoltată din punct de vedere turistic şi locul în care se găsesc şi cele 4 oraşe-port importante ale insulei Chania, Rethymno, Heraklion şi Agios Nikolaos, este străbătută de o autostradă  care porneşte din vest, din Chania şi ajunge până în Agios Nikolaos, în estul insulei. În afara ei, insula mai e străbătută de o mulţime de şosele asfaltate care fac legătura cu satele aflate  în munţi sau pe văi.

O bună idee este închirierea unei maşini, deoarece atracţiile sunt răspândite pe toată suprafaţa insulei şi poţi astfel să le accesezi în excursii de câte o zi.
Alte opţiuni ar fi transportul în comun – care totuşi pare a fi destul de eficient dat fiind autostrada –  şi excursiile organizate de agenţiile de turism, caz în care nu mai ai de schimbat autobuze şi urmărit orare, eşti transportat cu autocarul şi ai şi un ghid însoţitor.

Principalele oraşe din insula Creta şi atracţiile lor

O hartă a întregii insule şi hărţi ale oraşelor mari,  aici.

Chania – la capătul vestic al autostrăzii

Este unul din cele mai pitoreşti oraşe din Marea Egee, cel mai frumos din Creta şi al doilea, ca mărime.

Portul şi vechiul cartier veneţian din jurul lui – fortul veneţian Firkas, străzi pitoreşti, ruinele arsenalului, farul veneţian, Moscheea Ienicerilor (cea mai veche construcţie otomană din Creta)
:arrow:Piaţa acoperită şi străduţele din jurul ei – peşte, legume, fructe şi multe magazine ce vând marfă tradiţională
:arrow:Cartierul Splantzia – la nord de piaţa acoperită, zonă foarte pitorească, case cu balcoane de lemn, biserici
:arrow:Grădinile Publice cu o grădină zoologică în care se găseşte şi capra sălbatică de Creta, kri-kri.
➡ Plaje

Rethymno – pe autostradă, la est de Chania

Este un oraş tradiţional, considerat capitala intelectuală a insulei Creta.

Portul – o uriaşă cafenea în aer liber
:arrow:Fortezzafortăreaţa ce domină oraşul, unul din cele mai mari castele veneţiene; concerte în aer liber
:arrow:Oraşul vechi – un labirint de străduţe cu bolţi de viţă de vie, case cu arhitectură veneţiană şi otomană
Muzee, moschei
Plajă cu privelişte minunată

Heraklion – pe autostradă, la est de Rethymno

Este capitala insulei Creta, al cincilea oraş ca mărime din Grecia, un oraş haotic şi cu multe clădiri neatrăgătoare.

Portul şi Rocca al Mare – fortăreaţa veneţiană
Muzeul de Artă Religioasă – icoane pictate
Muzeul de Arheologiecea mai importantă colecţie de artefacte minoice (Discul de la Phaestos- cea mai veche inscripţie minoică, Sala frescelor, Zeiţa-şarpe)

Hersonissos – pe autostradă, la est de Heraklion

Mic oraş şi  importantă staţiune turistică.

Muzeul Cretan în Aer liber – viaţa tradiţională din Creta
Muzeul Vieţii Rurale – unelte vechi, presă ulei măsline
Aqua Splash Water Park  – la 5 km de şosea, distracţie la orice vârstă

Agios Nikolaos – la extremitatea estică a autostrăzii

Oraş aşezat minunat în golful Mirabello, cu 2 porturi: un pitoresc port pescăresc şi unul într-un lac, Lacul fără Fund.

:arrow:Taverne tradiţionale în porturi
Muzeul de Folclor – costume cretane, artă populară
Muzeu de Arheologie – cu obiecte de valoare

Vestigii istorice  din insula Creta

Insula Creta are o istorie bogată, ea este considerată leagănul civilizaţiei minoice – cea mai veche civilizaţie din Europa, de acum 4000 de ani; nu se ştie cum a dispărut, una din ipoteze este că a fost distrusă subit de gigantica erupţie a vulcanului de pe insula Santorini şi de tsunami-ul declanşat de ea.
În mileniile care au urmat, Creta a fost succesiv  sub ocupaţie romană, bizantină, sarazină, veneţiană şi turcă, toate acestea lăsând vestigii ce aşteaptă să fie cercetate de vizitatori.

Situri arheologice

Palatul Regal Minoic de la Knossos – principala atracţie turistică a Cretei, vestigiile unui palat cu o mie de camere sub care, legenda spune, se afla Labirintul construit de Dedal în care era ţinut prizonier Minotaurul, monstrul cu chip de taur şi trup de om; situl se află la 5 km de Heraklion.
Palatul minoic de la Phaistos – de fapt ruinele suprapuse a două palate, primul distrus de un cutremur şi al doilea, probabil, de un tsunami, 150 de ani mai târziu; situl se află la 65 km de Heraklion
:arrow:Alte situri minoice: Gournia, Zakros, Malia, Agia Triada
:arrow:Situri elenistice: Praisos, Itanos, Levin
:arrow:Sit roman: Gortys

Castele veneţiene şi turceşti

:arrow:Castele, fortăreţe, turnuri  veneţiene: Chania, Finikas, Frangokastello, Paleochora, Rethymno, Siteia, Spinalonga
:arrow:Castele, forturi turceşti: Itzedin, Polyrinia

Zone naturale pitoreşti sau spectaculare

Munţii Albi (Lefka Ori) – traseul de drumeţie montană Xyloskalo (Treptele de lemn)  prin defileul Samaria, cel mai lung defileu din Europa, considerat a doua atracţie turistică a insulei Creta după Knossos, aproape o jumătate de milion de turişti îl străbat anual; ca să intri pe traseu trebuie să te înregistrezi la cantonul silvic; lungimea traseului e de 17 km, este aproape numai în coborâre, parcurgerea lui durează 5-7 ore; se intră în traseu la Omalos, unde se ajunge cu autobuzul dinspre Rethymno şi se iese din traseu la Agia Roumeli pe coasta sudică a insulei Creta, de unde sunt autobuze înapoi spre oraşele Chania sau Rethymno; cea mai spectaculoasă porţiune a traseului presupune coborârea a 700 metri  pe o distanţă de 3 km; cea mai îngustă porţiune a traseului, numită Porţile de Fier (Sideresportes)  are o lărgime de 3 metri şi o înălţime de 700 metri; ai şanse să te întâlneşti pe traseu cu capra sălbatică kri-kri.
Valea Amari – un drum de 92 km printre plantaţii de viţă de vie şi măslini,  ce oferă privelişti fără egal spre înălţimile Muntelui Idi (cel mai înalt din insula Creta) şi spre cheile sale; sate ce şi-au păstrat caracterul tradiţional, biserici vechi cu fresce şi mozaicuri, taverne.
Platoul Lasithi  (Tărâmul morilor de vânt)  – mii de mori de vânt din piatră, nefuncţionale însă aproape toate;  sate agricole, Grota Diktiană de la Psychro, unde, zice-se, s-a născut Zeus.
Defileul Kourtaliotiko – un spectaculos canion pe coasta de sud lângă localitatea Plakias, cu broaşte ţestoase şi alte mici vieţuitoare
Lacul Kournas – lacul este sursa principală de apă dulce a insulei Creta şi este populat de păsări migratoare şi broaşte ţestoase
Plaja Vai – singura pădure de palmieri din Europa, situată în extremitatea estică a insulei
Plaja Elafonisi – o plajă populară situată în extremitatea vestică a insulei

Gastronomie locală

Choirino kritiko – cotlete groase de porc
Saligkaria stifado – mâncare de melci
Loukanika – cârnaţi cretani
Oktapodi stifado  – mâncare de caracatiţă
Mizithra şi staka – brânzeturi

Adrese utile

Aeroportul din Heraklionsite oficial
Aeroportul din Chaniasite oficial
Curse charter spre insula Creta  cu plecarea din Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara:  Christian Tour
Feriboturi greceşti  aici

Transport în comun cu autobuzul pe insula Creta  aici

Bibliografie

Creta– colecţia Top10,  DK
Grecia – colecţia Traveler  de la National Geographic, Biblioteca Adevărul
Insulele Greciei – colecţia Ghiduri turistice, DK
Forumul Softpedia

Plan de vacanta  în insula Creta

Perioada de vacanta
Perioada cea mai potrivită mi se pare că ar fi iunie sau septembrie când nu e căldură toridă,  în iulie şi august mă pot aştepta la temperaturi de până la 40 grade C.
Deoarece insula este întinsă şi sunt atât de multe locuri de văzut şi lucruri de făcut acolo, cel mai bine ar fi să-mi planific o vacanţă de 7 x 2 =  14 zile.
Transport spre Creta
O  opţiune excelentă pentru mine este  cursa charter din Cluj spre Creta, dat fiind că eu locuiesc în Cluj.
Transport pe insulă
Pe insula Creta pare a fi aproape obligatoriu să închiriezi o maşină dacă ai de gând să vizitezi tot ce are mai remarcabil insula şi nu doar să stai la plajă şi să vezi împrejurimile. Totuşi, pentru cei ce nu o fac, rămâne alternativa excursiilor organizate cât şi transportul în comun care acoperă  bine insula; pe autostradă, distanţa dintre oraşe se  parcurge repede.
Cazare
Mi se pare preferabilă cazarea într-o staţiune turistică de pe autostradă ca să mă pot mişca uşor într-o parte sau alta  şi cum sunt amatoare şi de distracţie la parcul acvatic, o bună alegere pare a fi staţiunea turistică Hersonissos unde e acest parc; Hersonissos este pe autostradă în apropiere de Heraklion şi este cea mai dezvoltată staţiune turistică din Creta.
Activităţi plănuite
În afară de plaja şi baia zilnică de dimineaţa şi de seara,  m-ar tenta în primul rând următoarele:
💡 o jumătate de zi la Parcul Acvatic din staţiune
💡 o vizită la Muzeul de Arheologie din Heraklion
💡 o zi la situl arheologic Knossos
💡 o zi de plimbare prin pitorescul oraş Chania
:idea:o zi  prin satele de pe platoul Lasithi, mori de vânt
💡
o plimbare cu barca prin împrejurimi, poate la Spinalonga
💡 o Seară cretană
organizată de agenţia de turism într-un sat tradiţional, cu masă, muzică şi dansuri greceşti.

Având o maşină închiriată, m-aş mai putea gândi la multe, inclusiv să ajung în extremităţile insulei, în cea estică la plaja Vai cu pădurea de palmieri sau în cea vestică la Elafonisi, de asemenea să parcurg traseul de drumeţie montană Xyloskalo din  defileul Samaria.

Idei, poveşti despre vacante în Creta  vă rog, dacă aveţi şi dacă vreţi…   🙂

L.E. Adrian L. îmi sugerează o excursie de o zi în insula Santorini cu un catamaran, e cu siguranţă o excelentă opţiune pentru cei ce nu au fost în Santorini  şi nici nu intenţionează să petreacă o vacanţă întreagă acolo; cum pentru mine Santorini pare a fi destinaţia nr. 1 în lista mea de dorinţe privind vacanţele în insulele greceşti, nu am trecut-o…

Freca Preotului-rege Knossos

Fresca Preotului-rege sau Printul crinilor de la Knossos

chania creta

Orasul vechi, Chania, Creta - - sursa foto: wiki commons, autor: Jose Concalves

defileul Samaria Creta

Defileul Samaria din Muntii Albi, Creta -sursa foto: en.wikipedia, autor: Lourakis

Plaja Vai Creta

Plaja Vai cu padurea de palmieri, Creta -sursa foto : German language Wikipedia, autor: Kapi

Dans creta

Dansuri traditionale din Creta

 

Publicitate

8 comentarii la “Insula Creta

  1. Imi place felul în care ai organizat aceste minighiduri refritoare la locatii din Grecia, mai ales ca expui o anume propunere de plan de vacanta. Creta este mare si agreez ideea unui sejur prelungit. De asemenea, din ce am citit si eu, o idee buna ar fi închirierea unei masini pentru explorarea mai facila a insulei. Atractiva imaginea cu defileul Samaria. Cu siguranta Creta iese din cadrul tipic al celorlalte insule grecesti si poate fi abordata putin diferit. Stiu ca exista si excursii de o zi spre Santorini, poate ar fi o idee…

  2. Da, traseul prin defileul Samaria ma tenteaza enorm. Mie imi place drumetia la munte dar numai sa cobor, ma oboseste urcusul. Rar gasesti un asemenea traseu, de obicei trebuie sa urci cu telecabina ca sa poti cobori. Ca sa cobori un asemenea traseu trebuie in primul rand sa-ti placa si apoi sa ai picioare bune. Inima si plamanii conteaza mai putin la coborare, dar mult la urcare.

    Despre excursia de o zi la Santorini n-am pomenit pentru ca anterior scrisesem un minighid pentru Santorini si in mintea mea, negresit, Santorini e o destinatie obligatorie de vacanta de 7 zile, nu de una cu plecare din Creta. Dar ai dreptate, uite voi adauga acum, pentru ca stiu ca multi din cei ce merg in Creta in vacanta si nu au vazut Santorini aleg excursia de o zi acolo. Multumesc.

    • Pentru mine ar fi pe locul al doilea, la insule, dupa Santorini.
      Parca doar pentru caracatita si melci nu merita sa mergi pana acolo, chiar nu te tenteaza deloc-deloc unul din cele doua situri arheologice minoice sau relieful muntos, pietros si imediat sub el plaja? sau castelele venetiene, tie parca-ti placeau castelele. Sau satele lor traditionale si o seara cretana cu invatat si dansat dansuri de-ale lor, cot la cot cu ei.

    • Multumesc pentru filmulet! e edificator. tare m-as duce, drept sa spun. Poteca seamana cu cea din Cinque Terre- Italia din portiunile mai grele, tot asa era cu trepte si bolovani-pietris. Noi n-am avut bocanci, dar am avut incaltaminte cu talpa groasa, n-am simtit pietrele. Erau insa si in slapi pe acolo.

      Uite, nu mi se pare OK sa pui un filmulet fara sa scrii al cui este, hai sa ne gandim ca cineva si-a carat acolo de-a lungul traseului aparatul de filmat, a facut un filmulet reusit si apoi l-a postat pe youtube ca sa-l vedem si noi. Cred ca imi permiti sa-ti modific comentariul si sa adaug numele autorului filmuletului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s