Leapşă cu subiect turistic despre România

Am primit de la Aliceee  la initiativa celor de la  Pravalia de acasa o leapşă la care răspund, deşi prima intrebare m-a iritat destul de mult şi o să explic imediat de ce.

Iată întrebările:
1. Daca ati avea puterea ministerului voi cum ati promova Romania din punct de vedere turistic?
Mă irită gândul că, probabil, cineva din minister se va inspira din blogurile noastre. Pe ăia îi plătesc eu (din greu) să aibă idei şi expertiză şi ar trebui să le aibă dacă-s acolo pe criterii de competenţă şi nu de partid, neam, cumetrie, amantlâc, gaşcă, şpagă, … să mai scriu?
Dar cred că-i mai degrabă o joacă de-a Aliceeei, nu se uită ăia la gura noastră. Câteva idei care-mi trec acuma pe loc  prin cap:
-Turism de aventură: e o aventură sau o chestie de supravieţuire să vii neştiutor, neinformat în România. Te învaţă să supravieţuieşti, să improvizezi, îţi pune mintea la lucru, rezistă cei mai tari. Slogan: Vii moale şi bleg, pleci bărbat.
-Aş promova ceea ce nu au străinii şi le-ar putea stârni curiozitatea: cea mai scumpă autostradă din lume în lungime de 2 km jumate, terenul de fotbal în pantă, satul părăsit cu bazin de înot nou construit din fonduri europene, veceurile construite în  curtea şcolilor din fonduri europene exorbitante (aş băga într-un circuit de veceuri şi ăla în care tocmai a căzut o fetiţă de 8 ani, murind acolo groaznic), chestii de-astea, de-ale noastre, la care suntem tari, că la arhitectură de exemplu,  sau la civilizaţie ne-au luat, de milenii, alţii.
-Pe principiul că ăia occidentalii s-au săturat de civilizaţie şi noxe şi tânjesc după o viaţă naturală, sănătoasă: dacă tot ni s-au depopulat satele şi ni s-au dus ţăranii de slugi la ei acasă, aş căuta sate de-astea goale, pitoreşti, cu drumeaguri de colb, cu baligi de vacă, noroi cât gardul, să petreacă doritorii vestici un concediu acolo, să mulgă vaca sau capra, să se ducă cu caprele sau gâştele  la păscut, să rânească în grajd, chestii de-astea de trăit natural, nu râdeţi că mulţi dintre ei vor să încerce sau să retrăiască, să regăsească- eu aş da o sticluţă de parfum franţuzesc în schimbul aromei de baligă uscată, amestecată cu cea de colb, pe un drum de pământ, într-o vară secetoasă – e miros de vacanţă, de copilărie fericită, de Car cu boi de Grigorescu, dacă înţelegeţi.
-Tot gândind la occidentali: un fel de case la ţară în satele noastre pustii, pentru nebunii lor, depresivi, boli de-alea de mansardă. O schimbare de mediu aşa radicală poate că-i vindecă sau măcar le restructurează convingerile despre lume şi viaţă. În fond şi noi le-am exportat vesticilor hoţi, curve, cerşetori, mi se pare normal ca pe lângă pedofilii de până acum, ei  să ne trimită şi nebunii lor, la schimb.
-Un circuit al palatelor ţigăneşti, cu vizitarea unora (dacă-i cu taxa de intrare, cred că o să fie de acord proprietarii lor, mai închidem ochii – la cât i-am închis până acum, ce mai contează – şi la faptul că piranda n-o să rupă chitanţă). Şi neapărat să scrie acolo, la intrare în limbi de circulaţie: Aici sunt banii dumneavoastră! O să se simtă bine străinii văzând asta (mai ales englezii), cum ne simţeam şi noi românii când treceam prin ţară, pe câte un pod, pe şosea, şi dedesubt un râu  şi scria acolo aşa (de exemplu): Pârâul Sâmbăta. Aici sunt banii dumneavoastră!   (nu ştiu dacă mai scrie, n-am mai fost demult pe şoselele patriei).
-Păi nu trebuie să fim neapărat creativi, doar să-i copiem pe cei ce au reuşit în turism, să ne uităm deci şi la holanda, brav membru UE care nu ne acceptă în spaţiul Schengen, ce fain o duc ei cu turizmul graţie cartierului lor roş. Păi n-avem şi noi tradiţie, n-avem noi talent? mai trebuie să ne aducem curvele acasă -şi am putea, la fel ca la IT-işti, dacă le-am scuti de impozit o vreme- şi facem şi noi neşte cartiere de-astea prin oraşele noastre mari. Ba merg mai departe şi zic: de ce nu oraşul românesc X, Capitala europeană a curvelor? ce, nu e Barcelona supranumită Capitala hoţilor? şi uite ce bine-i merge.
-Aţi văzut ce succes are Ţiriac cu vânătorile lui, cum vine spuma Europei. Păi, dacă de spumă se ocupă el, să ne gândim şi la ăia mai de jos, la cei mulţi, turism de masă adică: cum ar fi un campionat mondial de băut pălincă până cazi sub masă? Victime? păi toate sporturile se lasă cu victime şi de-aia tot merg înainte.
-Dar să ne gândim şi la vecinii  estici, nu tot la vestici. Când am fost în San Marino am rămas uimită că a devenit o staţiune ucraineană sau rusească. Dacă-i p-aşa, hai să le facem şi noi ruşilor neşte staţiuni, pă sufletul lor şi mai aproape de ei decât Italia cu Rimini al ei şi San Marino: una la mare şi una la munte şi nişte autocare pentru transfer. Băgăm meniuri bilingve, mâncare şi băutură ieftină şi multă marfă nevândută din deceniile trecute, îi lăsăm să-şi deschidă prăvăliile lor, cam aşa am văzut în San Marino şi văd că ţine.

2. Daca un strain v-ar cere o lista cu 5 obiective turistice mai putin cunoscute din Romania ce i-ati propune si de ce?
-Padiş, în munţii Apuseni – zonă carstică foarte interesantă
-Răchiţele- spre Padiş, un sat neinchipuit de pitoresc, aşezat pe trei văi
-salina Turda-
-satul Rîmetea, pentru păstrarea tradiţiilor populare ungureşti
-Peştera Meziad
3. Daca ati reprezenta Romania intr-o alta tara ce suveniruri autentice din Romania ati duce cadou?
Pe vremea comunismului şi încă ceva timp după aceea, se practica turism cu o componentă  comercială, se pleca în ţări vecine cu marfă locală, marfă care se vindea acolo ca să-ţi faci bani şi să-ţi cumperi, în schimb, ce-ţi plăcea ţie, de acolo. Eu am fost o singură dată într-o astfel de excursie organizată la Budapesta şi la îndemnul celor cu vechime în genul ăsta de turism, am cumpărat şi eu de la noi un kg de chiloţi tetra şi câteva sticle de coniac, coniacul era în sticle în formă de tărăncuţă (aici am vrut să ajung), ei bine, ţărăncuţele alea au avut un succes nebun (şi chiloţii, mai ales cei XXL s-au vândut pe loc, ca pâinea caldă- dar nu despre chiloţi voiam să scriu). De ce nu se revine, să se facă sticle de-alea pentru ţuica bună din nordul Transilvaniei?
-aş mai recomanda vinul românesc, brânza în coajă de brad, slănina şi cârnaţii afumati, magiunul de prune, ouăle  încondeiate.
Au comentat pe vechiul blog:

6 comentarii:

 1. 1. Cei din minister au probleme mari de comunicare :)! Iata o ştire chiar din seara aceasta:

  „Întrebat însă care sunt aceste produse, purtătorul de cuvânt al Ministerului Turismului a recunoscut că… le-a uitat!

  „Turismul rural, aventură, turismul de aventură, turism balneo, de sănătate, cum l-am denumit noi în ultima vreme, city-break-uri, turismul cultural şi… le-am zis pe toate şase? Le reiau dacă doriţi. În mod cert litoralul nu este printre ele. Prin urmare: turism de aventură, city break, balneo… Care era? Vă imaginaţi că le reproduc din memorie, spre deosebire de invitaţii dumneavoastră care le au în faţă”, a spus Bogdan Oprea.

  „În calitate de purtător de cuvânt al ministerului cred că este elementar să ştiţi aceste şase produse”, i-a replicat moderatorul.

  „Mi-o însuşesc şi vă dau dreptate”, a spus purtătorul de cuvânt.

  Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/gafagafa-la-turism-purtatorul-de-cuvant-a-uitat-strategia-ministerului-video_923457.html#ixzz1pDK0Ly2u

  Pt. turismul de aventură propun sloganul mai scurt „Pleci moale, vii tare”! Nu ştiu ce slogan să folosim în acest caz pt. doamne, sau poate ar merge „Mai mult decât o aventură”!

  2. Din ce-am văzut în ultima vreme aş recomanda Cetatea Neamţului şi Cetatea Enisala.

  3. Pe vremuri, făceam micul trafic la bulgari, ducând furouri, cămăsi de noapte, peşti de sticlă de pus pe televizor (aveau un succes nebun), pahare şi reîntorcându-mă, copleşit de glorie :), cu ţigări BT, Pleven şi cafea. Probabil, vindeam ce cerea piaţa locala pentru că nu ramâneam cu marfa nevândută!

  PS Multumesc pt. postarea aceasta plină de umor ce mi-a înseninat seara!

  RăspundeţiŞtergere

 2. Bun slogan ar fi ăsta: „România, mai mult decât o aventură!” dacă şi în alte limbi „aventură” ar avea şi sensul de relaţie amoroasă de scurtă durată, dar cum nu cred că are…

  Ştergere

 3. Am ras cu lacrimi! Desi umorul tau e adus dintr-o zona neagra in care ne aflam am putea sa facem ceva bun din toate relele cu care ni s-a dus faima, recunosc! Mi-a placut mult ca ai vorbit despre toate aspectele :)))! Acum stai linistita ca daca intra cineva din minister din greseala pe blogurile noastre, singura problema sa fie ca ne fura ideile!!! :))) Adica sa fure tot si sa puna mana sa lucreze! sa dezvolte turismul si in Romania ca se alege praful de tara asta!

  RăspundeţiŞtergere

 4. Sigur că am putea face ceva bun cu ele, dar noi ne cramponăm tot de turismul obişnuit, la care nu-i putem concura pe cei mari. Nu avem experienţa cu Dracula ca să ştim ce caută ăia la noi? Oamenilor trebuie să le dai ce le trebuie, ce caută, ce-şi doresc. Pentru ciudăţenii o să vină destui, chiar dacă avem şosele proaste.
  Promovează oraşul Călăraşi să vină turiştii, spune că are hoteluri, restaurante bune, ia vezi, vine cineva? dar promovează-l „Oraşul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti” şi eventual insistă cumva pe tema asta, pune la lucru nişte artişti, să vedem ce iese.

  Ştergere

 5. Of si iar of, inca n-am vazut nici unul dintre obiectivele turistice propuse de tine 😦

  RăspundeţiŞtergere

 6. Destul de putini stiu de zona Apusenilor, mai mult noi, ardelenii. Si ungurii, din Ungaria. Toamna la Padis sunt sute de turisti unguri, ai impresia ca esti in Ungaria.

  Ştergere

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s