Barcelona – Casa Batlló, capodoperă a lui Gaudí

În cartierul Eixample din Barcelona, pe Passeig de Gracia la numărul 47, se află o minune de casă concepută de Gaudí ca o  alegorie a lui Sant Jordi (Sf. Gheorghe catalan) şi a balaurului –  Sant Jordi fiind patronul spiritual al Cataloniei. Un vis suprarealist, în care graniţele dintre arhitectură, sculptură şi fantezie se estompează.
Alături de alte 7 construcţii de-ale lui  Gaudí, Casa Batlló face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.
Barcelona, Casa Batllo

Barcelona, Casa Batllo, Gaudi

Casa  Batlló nu a fost construită de la zero de Gaudí, ci a fost doar modificată şi renovată. Gaudí a lucrat la ea împreună cu alt arhitect, Jujol –  o alăturare reuşită între inventivitatea structurală şi fantezia lui Gaudí şi rafinamentul decorativ  şi eleganţa  lui Jujol.
Casa  Batlló e, după mine, cel mai strălucit exemplu al modernismului catalan (Art Nouveau). Faţada ni se înfăţişează ca un joc de suprafeţe concave şi convexe, singurele linii drepte  fiind ferestrele preexistente, păstrate de Gaudí din casa iniţială.

Culoarea predominantă a faţadei este albastru-verde, însă  nuanţa se schimbă pe parcursul zilei, aşa că trebuie neapărat revenit într-o seară, când culorile devin mai intense şi cu reflexe irizante.

Unora, detaliile faţadei le sugerează oase din schelet; o interpretare ar fi aceea că sunt oase ale victimelor balaurului, iar barcelonezii îi spun Casei Batlló,  Casa Oaselor.

Să privim mai de aproape câteva niveluri ale faţadei:  întâi nivelul unu, acolo era apartamentul proprietarului, Batlló, un reprezentant de frunte al clasei mijlocii barceloneze de la începutul secolului XX.
Observaţi forma ovală a ferestrei şi vitraliile din partea ei superioară,

urcând cu privirea la nivelurile superioare, putem observa parapetele balcoanelor, în formă de măşti; ele au fost executate  după un model la scară 1:1,
şi sus de tot, turnul cu cruce amplasat asimetric, precum şi acoperişul îngust şi abrupt, ca o spinare de balaur.
Pe faţadă, Gaudi a aplicat discuri de ceramică de diferite dimensiuni, pe o bază din ceramică spartă şi apoi adunată într-un mozaic – trencadis se cheamă acestă artă decorativă.
Haideţi cu mine să intrăm în casă, urcând pe scara şerpuindă ce sugerează o coloană vertebrală,
n-o să vedem linii drepte în casa asta, totul e dulce, cald, senzual, elegant,
mâna curentă – detaliu
Intrăm în apartamentul familiei Batlló de la primul etaj, observaţi tavanul ondulat,
aşa arată uşile:
în dreapta,  un glasvand, în stânga fereastra ovală ce dă spre stradă, de pe faţadă:
tavanul vălurit în spirală, şi acum se poate admira mai bine ca înainte rama de lemn a glasvandului,
şi vitraliile la ferestrele dinspre stradă ale salonului.
Continuăm vizita la etajele superioare.
Casa are un patio, o curte centrală acoperită, cu pereţii îmbrăcaţi în ceramică albastră şi albă – la etajele de sus mai mult albastru ca să absoarbă lumina, iar la parter, mai mult alb,
observaţi forma ferestrelor din patio
şi încă o fereastră, fotografiată din interior
şi acum, extraordinarele arce catenare (parabolice), observaţi cum coloanele care ar trebui să susţină arcul dispar şi rămâne doar arcul, de la pardoseală până la tavan şi apoi înapoi la pardoseala – m-am îndrăgostit pe loc de arcele astea
arcade romane sau  frânte sau veneţiene…toate rămân în urmă, pălesc, nimic nu se apropie de sublimul şi eleganţa unei asemenea secvenţe de arce, nu-i aşa?
Gaudi a folosit mult formele parabolice (ca şi cele hiperbolice) în construcţiile sale. Forma i-a fost inspirată de formele întâlnite în natură,  de exemplu  stupul, care e în formă de parabolă întoarsă. Lanţul atârnat între două puncte fixe e, la fel, o parabolă, iar denumirea de arc catenar vine de la lanţ.
Mai jos, picături de apă sau poate o horă de sâni? pe un tavan
mozaicuri (trencadis) prin curtea din spate,
şi o expoziţie cu mobilier originar din casă – eu am mai văzut piese din mobilier din Casa Batlló şi la  Muzeul Naţional de artă al Cataloniei.
Să urcăm şi pe terasă şi să ne plimbăm printre ciudatele răsuflători (hornuri), ce parcă ar fi nişte soldaţi încolonaţi.
Mai jos, în prim plan se vede luminatorul uriaş, în partea stângă a lui se observă nişte orificii, ca mici ferestre, ele asigură ventilaţia naturală.
Coama de mai jos sugerează spatele unui dragon (e partea din spate a acoperişului ce se vede din stradă),
iar olanele  par solzii dragonului; observaţi ce abrupt e acoperişul şi îngust,
de pe coama dragonului, privim autobuzele de pe Passeig de Gracia, înainte de-a coborî şi noi  în stradă.
Şi fireşte, în coborâre, eu mai trec din nou prin toate încăperile, e prea frumos şi elegant totul,  să pot pleca uşor de acolo.
Orarul şi alte detalii privind vizitarea, pe site-ul oficial al Casei Batllo. Coada e destul de scurtă – se poate vedea mai jos –  dat fiind  preţul de 18 euro şi ceva, spre deosebire de Casa Milà, unde e uriaşă.
Publicitate

6 comentarii la “Barcelona – Casa Batlló, capodoperă a lui Gaudí

  1. Pingback: Casa Mila (La Pedrera) din Barcelona | MicileVacante

  2. Pingback: Mărul catalan al discordiei | MicileVacante

  3. Pingback: Modernismul catalan | MicileVacante

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s