Barcelona – Sagrada Familia (I), Faţada Slavei

Sagrada Familia este opera vieţii genialului arhitect Antonio Gaudi şi în acelaşi timp,  simbolul oraşului Barcelona, un adevărat magnet turistic. Aparţine patrimoniului UNESCO şi e considerată una din cele mai fantastice biserici din lume. 
Vizibilă cam de oriunde din Barcelona, are o înălţime de 170 metri, cu un metru mai puţin decât dealul Montjuïc – asta deoarece Gaudi considera că lucrarea lui Dumnezeu trebuie să rămână neegalată de cea a oricărui muritor.

Barcelona, Sagrada Familia văzută de pe Montjuic
Sagrada Familia a fost începută în 1882 şi se estimează că va fi finalizată în 2026. Este una din cele mai reprezentative construcţii ale stilului arhitectural eclectic (fiind o combinaţie între mai multe stiluri arhitecturale pe parcursul perioadei de mai bine de un secol de construcţie).
Are trei portaluri pe cele trei faţade: Faţada Slavei (cea principală), Faţada Naşterii şi Faţada Patimilor. 
Faţada Slavei, faţada principală, cea dinspre sud, este în construcţie. În momentul în care va fi gata, se va demola întreg cvartalul de clădiri din faţa ei, pentru a se face spaţiu liber, necesar unei intrări principale într-o asemenea biserică grandioasă.
O fotografie din  muzeul de sub Sagrada Familia, cu macheta Faţadei Slavei – preferata mea din cele trei faţade, dacă ar rămâne în această formă şi fără alte ornamente:
Barcelona – Sagrada Familia, Faţada Slavei  -fotografia machetei făcute la scara 1:25
Dar, fireşte, n-o să rămână aşa: am citit că va fi reprezentat şi iadul, raiul şi purgatoriul, cu tot alaiul lor de draci, îngeri şi pământeni nimeriţi într-un loc sau altul. Îmi imaginez o mare înghesuială acolo, dar să nu anticipez, poate vom trăi şi vom vedea.
Anunțuri

4 comentarii la “Barcelona – Sagrada Familia (I), Faţada Slavei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s