Torre (Turnul) Agbar este o construcţie recentă din Barcelona, finalizată în 2004. Numele Agbar vine de la numele Companiei de Apă din Barcelona, care deţine clădirea.
Torre Agbar este amplasat în cartierul Poblenou, pe diagonală – Avinguda Diagonal – în imediata apropiere a staţiei de metrou Glories şi este vizibil datorită înălţimii sale dintr-o bună parte a Barcelonei.
Torre Agbar este amplasat în cartierul Poblenou, pe diagonală – Avinguda Diagonal – în imediata apropiere a staţiei de metrou Glories şi este vizibil datorită înălţimii sale dintr-o bună parte a Barcelonei.
![]() |
Barcelona, Torre Agbar |
Este a treia clădire ca înalţime din oraş şi unul din simbolurile lui arhitectonice.
![]() |
Barcelona, Vedere de pe terasa Casei Milà, Torre Agbar în fundal dreapta |
![]() |
Barcelona, Vedere de pe terasa Casei Milà, Sagrada Familia în stânga, Torre Agbar în dreapta |
![]() |
Barcelona, Vedere de pe Montjuic – Torre Agbar în fundal centru dreapta |
Ca formă, Torre Agbar e parabolic şi seamănă cu un glonţ – zic eu. Unii spun că seamănă cu un supozitor. La un moment dat, arhitectul lui, Jean Nouvel, cel mai cunoscut pe plan internaţional dintre arhitecţii francezi contemporani, a spus că seamănă cu un falus – probabil exasperat de atâtea interpretări şi explicaţii.
Torre Agbar este similar ca formă cu o construcţie din Londra, 30 St. Mary Axe cunoscut şi sub numele de The Gherkin (Castravetele), a altui mare arhitect contemporan, Sir Norman Foster. The Gherkin a fost finalizat cu un an mai devreme decât Torre Agbar, în 2003.
![]() |
Londra, 30 St. Mary Axe (The Gherkin) |
Jean Nouvel spune că s-a inspirat, în privinţa formei parabolice a clădirii, din peisajul natural al muntelui Montserrat, la fel ca şi Gaudi înaintea lui.
Turnul ar putea fi un ecou îndepărtat al vechilor obsesii catalane, purtate pe vânturile care adie dinspre Montserrat – explică, poetic, Jean Nouvel.
O caracteristică aparte, care diferenţiază Torre Agbar de 30 St Mary Axe, este iluminatul nocturn spectaculos al clădirii barceloneze, prin intermediul unui sistem compus din 4500 de leduri, care dau naştere unor efecte colorate pe faţada clădirii. Arhitectul Jean Nouvel spune că a fost inspirat în ideea acestui iluminat de un gheizer – în locul jetului de apă, gândind o coloană de lumină şi culoare (ce reuşită metaforă, gândind că proprietarul construcţiei e o companie de apă, nu?).
Programul de iluminare a clădirii îl găsiţi aici.
Prin caracteristicile lui constructive şi funcţionale de cea mai nouă generaţie, Torre Agbar este o constructie reprezentivă a stilului arhitectural high-tech (tehnologism), stil numit şi structural-expresionism (transformarea în forme expresive a structurii şi utilităţilor).
O altă caracteristică a construcţiei: storurile clădirii, în număr de 60.000, sunt coordonate de senzori de temperatură şi se închid sau deschid în funcţie de nevoie, reducând consumul de energie pentru aerul condiţionat. Datorită acestei caracteristici, Torre Agbar este considerată o construcţie făcând parte din arhitectura bioclimatică.
În fotografia e mai jos se pot vedea, în detaliu, storurile de pe faţadă.
Dar fotografiile mele nu au putut surprinde spectaculozitatea acestui „gheizer”. Haideţi să vedem împreună un filmuleţ făcut cu ocazia revelionului şi o să înţelegeţi de ce Torre Agbar face concurenţă Sagradei Familia, ca simbol arhitectonic al oraşului Barcelona.
sursa: youtube, user: miancavi
Foarte frumos videoul si turnul de altfel, chiar si semanind cu un supozitor. Ziua parca e mai frumos celalalt din Londra.
Foarte interesant! Programul de lumina si culoare se deruleaza in fiecare seara sau doar cu ocazii speciale (Revelion etc.)?
Si mie imi place mai mult The Gherkin, ziua.
Da, in fiecare seara cateva ore, programul e afisat pe site-ul oficial, am pus link in articol.