Roman, Romanic, Romantic

M-am decis să scriu această postare în urma descoperirii celui de-al doilea Top10 – Ghid Turistic Vizual de la Editura Litera Internaţional, care aiurează pe tema „artei în stilul romantismului … datând din sec. 11 şi 12″. E vorba de data asta de Top10 Barcelona, am mai întâlnit anterior şi Top10 Veneţia, în care, la fel de aiuritor, scrie că „în stilul romantismului” ar fi  fost construită cea mai veche clădire din laguna Veneţiei, Bazilica din Torcello. O enormitate. Romantismuri au, pesemne, în cap,  traducătoresele respectivelor capitole; în cele două cazuri amintite mai sus, este vorba de stilul romanic.

Pe de altă parte, asist la o epidemie de „romantism” zilele acestea, peste tot – în blogurile turistice şi ofertele agenţiilor de turism –  citesc de locuri şi destinaţii romantice, escapade romantice şi mă întreb dacă totuşi, autorii ştiu despre ce vorbesc.

Aşa că, pentru cine nu ştie, ştie vag sau vrea să recapituleze cu mine,  hai să vedem împreună ce-i cu stilurile roman, romanic şi romantic în artă şi arhitectură:

Stilul roman  sau clasic roman se referă la romani, la Roma antică- republică şi imperiu;
-perioada acoperită: în Antichitate, 500 îHr – spre 400 dHr;
-localizare: Roma şi teritoriul imperiului roman

 •  Arhitectura romană
  Elemente arhitecturale caracteristice: coloane, arc semi-circular, boltă, dom
  Construcţii caracteristice cu exemple şi localizarea lor: vezi Arhitectura romană
   
 • Arta romană
  Fresce, statui, mozaicuri, reliefuri, sarcofage
  Muzee importante: Muzeul Naţional de Arheologie din Napoli, British Museum din Londra, Muzeul Luvru din Paris

Stilul romanic derivă din stilul roman, la care s-au adăugat influenţe din stilul bizantin; stilul romanic din Anglia şi Normandia se cheamă stil normand;
-perioada acoperită: în Evul Mediu, sec. XI-XIII.
-localizare: Europa de Vest 

 •  Arhitectura romanică
  Caracteristici: arc semi-circular, ziduri groase, decoraţii geometrice greoaie, portaluri bogat sculptate;
  Construcţii rămase: biserici, turnuri şi fortificaţii de apărare;
  Exemple din Italia: faţada bazilicii San Marco din Veneţia, construcţiile din Piazza dei Miracoli din Pisa, Baptisteriul şi bazilica San Miniato al Monte din Florenţa, catedralele din Modena, Ferrara ş.a.
   
 • Arta romanică
  Fresce, statui, mozaicuri, reliefuri
  Muzee importante: Muzeul Naţional de Artă al Cataloniei din Barcelona, Victoria and Albert Museum din Londra, Muzeul Naţional Barghello din Florenţa

  Stilul romantic – curentul artistic şi literar numit romantism derivă din atitudinea romantică (sensibilitate, visare, imaginaţie bogată, predispoziţie spre tristeţe, însingurare; accent pe emoţii: teroare, groază, uimire; accent pe  aspectele sălbatice din natură, cu caracter tragic; caracter iraţional, neconvenţional, straniu, sublim); romantismul în artă a îmbrăcat forme multiple; realismul e contrariul romantismului;
  -perioada acoperită: perioada modernă, partea a doua a sec. XVIII – sec. XIX.
  -localizare: Europa 

  •  Arhitectura romantică
   În peisagistică: Grădinile englezeşti (aspect părăsit, sălbatic, natural, cu grote şi  ruine acoperite de vegetaţie)
   În arhitectură: Clasicismul romantic (stil arhitectural ce cuprinde proiectele de construcţii neoclasice sublime sau emoţionante, o arhitectură ce vorbeşte despre o lume ideală, dispărută sau anticipată) – exemple: arhitectură inspirată din proiectele megalomanice ale lui Boullée; Piazza del Plebiscito din Napoli
  • Arta romantică
   Pictură: peisaje cu furtuni, naufragii, torente, natură dezlănţuită, munţi grandioşi (Constable, Turner, Delacroix ş.a.)
   Sculptură: efecte teatrale – în special sculpturi în cimitire (cimitirele sunt printre cele mai romantice locuri!)
   Muzee importante: marile muzee care expun artă din secolul XIX ca Tate Britain şi National Gallery din Londra, Muzeul Luvru din Paris ş.a.
  Anunțuri

  12 comentarii la “Roman, Romanic, Romantic

  1. Anul trecut am fost la all inclusive intr-un hotel de 4 stele in Positano pe coasta Amalfi si ne-am dat de doua ori cu SITA pe soseaua de coasta. Emotii mari, teroare groaza si uimire. Nici n-am stiut ca ala a fost romantism, tre sa-i spun lui soata mea.

  2. Da, am si eu cartea Top 10 Barcelona si scrie in doua locuri despre Muzeul de arta catalana ca are cea mai mare colectie de arta in stilul romantismului, inteleg din artilolele tale ca e arta in stilul romanic. Nu am fost sa-l vizitez si deoarece pentru mine amandoua sunt necunoscute nu m-a afectat eventuala gresala.

  3. Despre Muzeul de Arta al Cataloniei era vorba, el are cea mai mare colectie de arta romanica din lume si in ghidul Top10 Barcelona scrie ca ar fi arta in stilul romantismului. Sigur ca daca nu te intereseaza deloc arta ai dreptul sa fii ignorant atata timp cat nu scrii carti despre acest subiect, dar daca esti curios si incepi sa vizitezi galerii de arta, te intereseaza deja si clasificarea ei in stiluri, sa stii carui curent sau stil ii apartine, ce are caracteristic sau preprezentativ si asa mai departe.

  4. Foarte interesant articolul: scurt si la obiect, simt nevoia sa-ti multumesc! Am observat si eu confuzia care se face mai ales intre termenii „romanic” si „romantic” si sensul gresit in care este inteles cel din urma.
   Mi-ai dat o idee pentru o viitoare postare, mi-am adus aminte ca am niste imagini foarte frumoase dintr-un cimitir.
   Toate cele bune!

  5. Multumesc si eu pentru vizita si aprecieri, Vulpita! Da, se pare ca e Dificil de tradus acel „romanesque”, mai ales cand n-ai auzit de termenul „romanic”. nu stiu eu pe ce criterii se aleg traducatorii pt. o carte sau alta, dar in domeniul turismului, ma gandesc ca ar trebui mai multa atentie, trebuie sa aiba si notiuni de arta si arhitectura, e si o responsabilitate acolo, induci in eroare o multime de cititori care au dat bani pe cartea respectiva. una e sa scrii pe net orice aiureli si alta intr-o carte tiparita, pe care ti-o cumpara publicul. eu in locul editurii, as „rechema” toate cartile alea gresite si le-as inlocui cu o carte revizuita, corectata. Daca se respecta.

   Vulpi, sculpturile alea emotionante din cimitire, alea sunt romantice, care-i emotioneaza pe unii pana la lacrimi. Mie imi plac mai ales cele Art nouveau, mai avem si neoclasice, cateva neogotice, baroce si cate un pic din toate, vorbesc de cimitirul din Cluj, am postat doua articole cu fotografii din el.

  6. Foarte util articolul… eu sunt traducătoare şi m-a lămurit, alături de alte surse de documentare, cu privire la termenii ăştia asemănători fonetic. Să ştii că poţi fi traducător romantic şi să faci o traducere bună dacă eşti profesionist. Din păcate mulţi clienţi nu sunt dispuşi să plătească un traducător profesionist, care ştie folosi tehnici şi metode de asigurare a calităţii. Felicitări pentru spiritul tău critic!

  Lasă un răspuns

  Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

  Logo WordPress.com

  Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

  Poză Twitter

  Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

  Fotografie Facebook

  Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

  Fotografie Google+

  Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

  Conectare la %s