100 cele mai frumoase muzee ale lumii

De ce să mint, mă topesc şi acum, ca în copilărie, după cărţile-album bogat ilustrate, editate în condiţii grafice excelente. Îmi place să-mi plimb mâna pe colile fine, lucioase, să privesc fotografiile şi să citesc explicaţiile, în timp ce imaginaţia îmi zboară spre locurile prezentate în carte. O asemenea carte-album mi-a parvenit acum câteva zile  şi de atunci, greu am lăsat-o din mână. Este vorba despre volumul 100 cele mai frumoase muzee ale lumii, de la Editura ALL.

Cartea provine de la  REBO Publishers, editură specializată în enciclopedii, cărţi de istorie, sănătate, gătit, grădinărit, fotografie ş.a. şi face parte din seria  100 cele mai frumoase…

Conţinând 208 pagini de  format 233 x 340 mm, volumul 100 cele mai frumoase muzee ale lumii ne prezinta o selecţie de 100 muzee DE ARTĂ considerate cele mai valoroase, mai importante – judecând după comorile de artă pe care le găzduiesc –  şi mai frumoase din punct de vedere arhitectural din lume,  fiecărui muzeu revenindu-i două pagini cu un text explicativ, care surprinde esenţialul din fiecare muzeu, fotografii  ale unor capodopere pe care le găzduieşte, una-două fotografii edificatoare din interiorul sau exteriorul muzeului şi un cartuş cu informaţii practice: adresa şi site-ul oficial al muzeului, programul de vizitare, transportul  în comun spre muzeu,  sugerează de asemenea alte atracţii din oraş, înrudite cu muzeul. Muzeele sunt ordonate pe ţări şi apoi pe oraşe, astfel că e extrem de uşor de-a găsi un anumit muzeu în carte.
Cartea, aşa cum spune şi titlul,  ne prezintă şi multe muzee care sunt, ele însele frumoase, capodopere de  arhitectură, dându-ne câteva informaţii despre construcţie şi despre arhitectul care a proiectat-o.
Accentul e pus pe muzeele de artă din Europa, în număr de 77, urmate apoi de muzeele Americii de Nord, 9 la număr, vine apoi Asia cu 7 muzee, America de Sud cu 4, în timp ce Africa e reprezentată prin 2 muzee, iar Australia printr-unul singur.
Cartea-album 100 cele mai frumoase muzee ale lumii este recomandată turistului obişnuit, nu neapărat pasionat de artă, dar curios şi doritor de-a cunoaşte tot ce e mai valoros, caracteristic şi interesant din civilizaţia şi cultura unui popor a cărui ţară o vizitează.
Cartea se poate comanda online  aici, pe site-ul Editurii ALL la un preţ de 64,90 lei.
Răsfoind cartea-album 100 cele mai frumoase muzee ale lumii am păşit din nou prin încăperile muzeelor colindate de mine şi am simţit o mare bucurie revăzând zâmbetul misterios al Giocondei lui Leonardo da Vinci din Luvru, viguroasele culori din frescele lui Michelangelo de la Capela Sixtină din Muzeele Vaticanului, durul  profil al lui Federico da Montefeltro, duce de Urbino al lui  Piero della Francesca din Uffizi, degetele apăsate adânc în carnaţia Proserpinei, în sculptura lui Bernini de la Galeriile Borghese, tonurilor calde din pânzele marilor maeştri ai stilului veneţian din Galleria dell’Accademia, inconfundabilele picturi în stil Art Nouveau ale lui Klimt din MuseumsQuartier  sau coloratele Vise suprarealiste ale lui Miro din Muzeul Fundaţiei Miro. Am uitat ceva? A… sigur, peisajele romantice englezeşti ale lui Constable din National Gallery sau cele sublime, aproape abstracte, ale lui Turner din Galeria Clore de la Tate Britain, precum şi nepreţuitele comori din colonii, adunate cu grijă la  British Museum.
Le număr şi-mi ies exact 10 muzee de artă vizitate, din cele 100 cele mai frumoase muzee ale lumii. Cam puţin şi ruşinos, e drept, dar promit să recuperez.

Îmi fac rapid un plan de acţiune: în prima fază Madridul cu al său muzeu Prado, neapărat apoi Amsterdamul cu Rijksmuseum şi Muzeul van Gogh. Aş da o fugă -dar ce fugăăă… şi până la Luvrul rusesc– Ermitaj din Skt. Petersburg şi la Galeria Tretiakov din Moscova. Ce să mai spun de Albertina şi Kunsthistorisches Museum din Viena pe care am reuşit, nici eu nu ştiu cum, să le ocolesc de două ori!  
Dar, de ce să nu îndrăznesc… se poate în vise, nu-i aşa? Muzeul Metropolitan din New York, cu a sa cea mai cuprinzătoare colecţie de pictură din Statele Unite! Şi neapărat Muzeul Egiptean din Cairo, Muzeul Naţional din Kyoto, Muzeul Antropologic din Mexico City şi Oraşul Interzis din Beijing!
Şi, cum arhitectura rămână totuşi, bucuria şi plăcerea mea dintâi, nu pot să nu mă gândesc să ajung cât mai repede la Centrul Pompidou din Paris – exemplu de arhitectură high-tech, la Muzeul Guggenheim din Bilbao – capodoperă a deconstructivismului, la originalul Muzeu al lui Dali din Figueres sau la Muzeul Guggenheim din New York, al celebrului arhitect Frank Lloid Wright. Şi m-aş urca şi-n MoMa din New York, să simt că ameţesc privind în jos din atriumul de la etajul şase, spre Nuferii lui Claude Monet.
Eh… noi să fim sănătoşi, le-om vedea pe toate până la urmă. Sau măcar o  parte din ele.
De acord cu mine, turistule obişnuit, că aceste tezaure ale omenirii ar trebui văzute, că nu ajunge să te plimbi îndelung pe străzile unui oraş străin, să te sui pe toate dealurile şi-n toate turlele posibile să-i vezi panorama de la înălţime, să faci plimbări romantice prin împrejurimi, să vizitezi muzee ale torturii, muzee de ceară, de ciucalată sau de rahat, să înfuleci ca spartul prin all-you-can-eat-uri, să vizitezi pub-uri, cluburi şi să faci shopping până la epuizare? Dacă vrei să ştii, să înţelegi cine e, ce e un popor a cărui ţară o vizitezi,  trebuie să-i cunoşti istoria, cultura, arta. Şi, pentru că tot nu eşti (nu sunt nici eu) un mare iubitor de artă ca să iei la rând toate muzeele de artă dintr-un oraş sau dintr-o ţară, e bine să-ţi faci timp pentru acele esenţiale muzee, care merită într-adevăr văzute. Cartea asta te poate ajuta în alegere.
Articolul de mai sus este scris pentru campania  vALLuntar  iniţiată de Grupul Editorial ALL, campanie ce îşi propune să promoveze lectura şi voluntariatul. 
Scrieţi comentarii, să-i putem pune la lucru -voluntariat!- pe cei de la ALL, acolo unde veţi propune VOI, dacă acest articol va avea printre cele mai multe comentarii. Pentru articol, echipa ALL va presta 15 minute de voluntariat, pentru fiecare comentariu încă 3 minute. Se ia în calcul doar un comentariu de persoană.
Publicitate

18 comentarii la “100 cele mai frumoase muzee ale lumii

 1. Eu am vazut Muzeul ¨Pampidou, e frumos, interesant, hi tech :)) sau construit cu multa imaginatie.
  Nuferii lui Monet iti propun sa ii vezi in Giverny la Gradina si Casa lui Monet, un loc exceptional, iar gradina te va lasa fara cuvinte.

 2. Am vazut pana acum Vaticanul, Uffizi, Luvru, Figueres(Dali), Galleria dell'Academia, Pompidou…urmeaza Amsterdam si Madrid in vara, cat despre celelalte, in special din State, ramane sa visez….
  Carmen

 3. Carmen, am ramas impresionata, poate cel mai mult, de muzeele Londrei. Dincolo de faptul ca-s toate gratuite, e acolo atata grija pentru vizitator, sa fii ajutat, sprijinit sa intelegi cat mai mult din ceea ce e acolo. Tin minte ca am stat in cumpana daca sa ma duc sau nu la British Museum si pana la urma am fost entuziasmata de jumatatea de zi petrecuta acolo.

 4. Ar fi fost loc pentru 1000 cele mai frumoase muzee ale lumii, asa de multe si frumoase sunt. Sau macar o carte despre 100 cele mai interesante mici muzee, asa cum imi plac mie 🙂

 5. Nu am ajuns inca la Londra, ma gandeam ca poate o inghesui intr-un city break spre toamna. Faptul ca sunt gratis muzeele este unul din cele mai apreciate aspecte ale orasului.
  Toti cunoscutii mei, care au vizitat Londra, au fost placut surprinsi ca au scutit o gramada de bani…si daca ne gandim ca rar gasesti in Europa o taxa de intrare mai mica de 10 euro, e ceva…

 6. Muzeele nu sunt pentru mine pe primul loc de vizitat atunci cand merg intr-un loc, dar daca mai ramane timp nu le ocolesc. Le percep mai mult ca partea oficiala si de multe ori formala a unei zone. Cred ca cel mai mult conteaza ghidul, daca stie „meserie” e de ajuns sa-ti faca vizita de neuitat, in sensul bun 🙂

  Cartea pare super, un album de arta in sine 🙂

 7. Ghidul asta, „100 cele mai frumoase muzee din lume”, te asigur ca stie meserie! Ghid cu doua picioare, nu cred ca s-a nascut sa ma multumeasca, mai trebuie si sa se poata tine dupa mine 😉

  Nici pentru mine nu sunt muzeele primul lucru, intai e arhitectura de exceptie, apoi orasul in general, pitorescul, daca exista. Dar, daca e unul din acele mari muzee, nici nu stau pe ganduri, neaparat il vizitez.

 8. exact aceleasi senzatii le simt si eu cand admir genul acesta de albume, doar ca acum imi zic cu mandrie in suflet: MoMA am vazut, si muzeul lui Salvadore Dali, si Prado, Luvru, Pompidou si tot mai am o lista enorm de lunga de muzee pe care vreau sa le vad!

 9. Ah, ce mi-ai adus aminte de bătrânul Dali! Figueres … frumos, suprarealist! Unul din cele mai frumoase muzee în care am păşit. Începe să mi se pară interesantă cărţulia cu muzee.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s