Personalităţi române la Cimitirul Hajongard din Cluj

Alaltăieri, 1 noiembrie,  a fost Luminaţia, Ziua Morţilor în Transilvania. Obiceiul locului e ca în ziua de 31 octombrie să se meargă la cimitir  pentru a curăţa mormintele familiei sau cunoscuţilor, iar în 1 noiembrie din nou, să  le împodobească cu flori, lumânări şi candele aprinse, ce vor lumina în eternitate calea celor  plecaţi. Nu e o sărbătoare tristă. E însă una generală, laică şi după părerea mea, cea mai importantă în Transilvania, după Paşte şi Crăciun. Şi, dat fiind că nu cade întotdeauna  într-o zi de duminică, precum alte sărbători, e o zi în care nu se prea lucrează, oamenii se învoiesc de la serviciu şi pleacă de multe ori în alte localităţi, unde are familia morminte. Ar trebui să fie o zi liberă, dar lucrurile astea nu se văd, nu se ştiu la Bucureşti, de unde ne vine „lumina”. Anul acesta zilele de 31 octombrie şi 1 noiembrie au căzut în zile de luni şi marţi, aşa că cei mai mulţi ne-clujeni au venit la cimitirul din Cluj în ziua de duminică. S-a simţit, au fost mult mai puţini ca de obicei în 1 noiembrie la cimitir; în alţi ani, pe sute de metri în jurul cimitirului n-ai fi găsit un loc de parcare şi lumea înainta spre/dinspre cimitir cu dificultate pe toate străzile adiacente.
Cimitirul Hajongard din Cluj, cunoscut oficial ca Cimitirul Central este supranumit şi Panteonul Transilvaniei, multe personalităţi, români şi unguri, dormindu-şi aici somnul de veci.

Ungurii au înmormântaţi în Cimitirul Hajongard aristocraţi, conţi şi baroni, cu funcţii politice de conducere în Transilvania sau în Ungaria, apoi scriitori şi alţi oameni de cultură. Din acest motiv, Parlamentul de la Budapesta a propus ca Cimitirul Hajongard din Cluj să fie inclus pe lista Patrimoniului UNESCO.

 Autorităţile române n-au scos nici până azi o hartă şi o listă a personalităţilor ce-şi dorm somnul de veci în Cimitirul Hajongard,  însă o firmă din Ungaria a realizat o astfel de hartă, în limba maghiară, hartă care conţine o sută şi ceva de fotografii de morminte aparţinând personalităţilor maghiare marcante, printre care au strecurat şi vreo 3-4 de-ale românilor.

Începând din ziua de duminică 30 octombrie, grupuri organizate de elevi şi  studenţi maghiari din Cluj, împreună cu profesorii lor,  sau turişti din Ungaria s-au perindat pe la cavourile, criptele, mormintele personalităţilor maghiare marcante, punând flori, lumânări şi cocarde, panglici în culorile oficiale ale Ungariei. (Vezi  fotografiile postate în 1 noiembrie). Dar asta nu se întâmplă doar de Luminaţie, autocare cu turişti unguri vin la Cimitirul Hajongard  şi primăvara, în special de Rusalii.
La mormintele personalităţilor române, atâtea câte sunt sau câte cunoaştem -trecând din întâmplare pe lângă ele- n-am văzut să se perinde nimeni, ba multe  nu aveau nici măcar o candelă aprinsă sau o floare. E o diferenţă mare de atitudine şi cred că ar trebui să luăm aminte şi să învăţăm de la unguri să ne cinstim înaintaşii. Atâţia câţi au fost şi nu au plecat în alte zări să se realizeze acolo. 
Şi acum o trecere în revistă a mormintelor personalităţilor române pe care le-am descoperit eu în Cimitirul Hajongard:
Oameni de ştiinţă
 • Emil Racoviţă, fondatorul Biospeologiei şi a primului Institut de Speologie din lume, înfiinţat la Cluj în 1920
 • Raluca Ripan – academician, rector, profesor chimie
Scriitori, poeţi, ziarişti, filologi
 • Ion Agârbiceanu – scriitor, academician, preot (protopop) greco-catolic
 •  Emil Isac -poet
 • Marian Papahagi- scriitor, critic literar
 •  Nicolae Drăganu – filolog, lingvist, istoric literar
Medici reputaţi, cu carieră universitară
 • Iuliu Haţieganu – internist, a pus bazele medicinii transilvănene, astăzi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj îi poartă numele
 • Ioan Goia – creatorul şcolii medicale clujene, alături de Iuliu Haţieganu
 • Dominic Stanca, vestit ginecolog- în spitalul lui, care azi îi poartă numele, m-am născut eu, cum probabil s-au născut jumătate din clujenii get-beget; proprietarul Băilor Someşeni
 • Crişan Mircioiu – chirurg
 • Leon Daniello – pneumoftiziolog
 • Roman Vlaicu – cardiolog
 Istorici
 • Constantin şi Hadrian Daicoviciu
 • Ştefan Pascu
Muzicieni
 • Gheorghe Dima – compozitor, rector al Conservatorului
 • Nicolae Bretan – compozitor
 •  Lia Hubic – cântăreaţă la Opera Română din Cluj
 •  Lucia Vonica – soprană, prim-solistă la Opera Maghiară din Cluj
Memorandişti, primari, politicieni, ziarişti
 • Teodor Mihali – avocat memorandist
 • Iulian Pop – primar
 • Octavian Buracu
 • Iuliu Coroianu şi Zaharia Boilă

  Dacă mai ştii alte personalităţi române înhumate în Cimitirul Hajongard şi indicaţii de orientare spre mormintele lor, dă-mi de veste.
Anunțuri
De Ioana Mureşan Publicat în Cluj

4 comentarii la “Personalităţi române la Cimitirul Hajongard din Cluj

 1. Pleci de la premisa că poetul sau artistul a fost simplu si în viaţă. Există şi artişti, poeţi baroci (în sensul larg) cărora nu li se potriveşte acest atribut.
  Iulian Pop -primarul a murit în 1923, mormântul e comun, deocamdată pe inscripţie figurează vreo 8-9 persoane aparţinând la două familii. După stilul monumentului, sigur a fost făcut în ultimii ani sau măcar ultimele decenii, de descendenţii lui. Cu siguranţă a fost iniţial cumpărat terenul pt. a fi cavou (e prea întins pt. un mormânt) şi probabil ulterior au ales varianta asta. Da, monumentul e mare şi în privinţa asta poţi spune că e opulent, dar, ca stil, mai degrabă e minimalist.
  Chiar dacă nu e nici pe departe printre preferatele mele, totuşi, zic eu, e mai bine aşa decât pădurea de pietre şi cruci, în proporţie de vreo 90% uniforme, betonul simplist şi cele două vaze de piatră de-o parte şi de alta a pietrei funerare. Măcar e o încercare de altceva, de ieşire din pluton.

  Ce mă doare pe mine e că în Cluj nu e dezvoltat defel simţul estetic, se trăieşte în case urâte, se doarme somnul de veci sub cruci sau pietre uniforme, fără nicio personalitate. După mine, asta vine de la artiştii şi arhitecţii locului, aici, cred eu, e buba.

 2. Pingback: Cimitirul Hajongard – Câteva morminte ale personalităţilor scenei clujene | MicileVacante

 3. Pingback: Top 10 Locuri de vizitat în Cluj | MicileVacante

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s