Transport de la Roma la Tivoli

Tivoli este o staţiune de vară situată la 30 km de Roma. Nu ştiu cum o fi iarna acolo, dar în august -vara adică-  într-o vineri pe la amiază, nici ţipenie de om pe stradă, vorbesc despre cartierul de case-vile cochete în care se află Villa Adriana;  toate obloanele trase, maşini trecând doar pe artera principală, Via Tiburtina.
Tivoli are şi staţie de cale ferată ( plecare din Roma de la staţia Roma Prenestina, destinaţie: Tivoli, vezi aici orarul trenurilor), dar eu am fost cu autocar Cotral luat din Roma, de la staţia de metrou Ponte Mammolo  (linia de metrou B), unde e o mică autogară lipită de staţia de metrou.
Biletul de călătorie a fost un BIG, adică un tichet de călătorie valabil o zi  pe toate mijloacele de transport în comun din Roma (metrou, tren, autobuz, tramvai) şi pe autocarele Cotral –  detalii BIG .

Cu acest singur bilet BIG de 4 euro am călătorit o zi întreagă:
-de la hostel la staţia de metrou Piramide, cu autobuzul;
-de la st.de metrou  Piramide la st. de metrou Ponte Mammolo cu metroul, linia B;
-de la Ponte Mammolo la Tivoli, Villa d’Este cu autocar Cotral;
-de la Villa d’Este la Villa Adriana cu alt autocar Cotral, care se întorcea dinspre Tivoli spre Roma;
-de la Villa Adriana la staţia de metrou Ponte Mammolo cu alt autocar Cotral;
-de la Ponte Mammolo mai departe cu metrou şi autobuz, prin Roma, până seara târziu.
Prin urmare, transportul spre Tivoli şi înapoi la Roma e ieftin şi comod. Mai greu cu orientarea în Tivoli spre Villa Adriana, dar să le luăm pe rând:

Cum se ajunge la  Villa  d’Este

Autocar Cotral din Roma – Ponte Mammolo, în direcţia Tivoli – Villa  d’Este  – orar Cotral ; călătoria durează cam o oră, trebuie coborât în Tivoli la Piaţa Naţiunilor Unite (aşa scrie acolo în piaţă), pe orarul Cotral de mai sus şi pe harta google scrie că ar fi Piazza Garibaldi, probabil e acelaşi lucru sau cele două pieţe sunt una lângă cealaltă.
De cum cobori din autocar, mai mergi înainte până la capătul pieţei, apoi o iei în aceeaşi piaţă spre stânga, imediat apoi pe o străduţă la dreapta şi ai ajuns la Villa  d’Este, total 3-5 minute de la staţia unde ai coborât din autocar.

Cum se ajunge la  Villa Adriana

Villa Adriana este situată la o distanţă de aprox. 6 km de  de  Villa  d’Este, cam mult de mers pe jos, se poate lua  un autocar Cotral sau un autobuz local.
Cartierul în care se află Villa Adriana e zona cea mai prost semnalizată din punct de vedere turistic din câte am văzut până acum în Italia, vă recomand un GPS; harta google e aproximativă (există câteva pensiuni numite „Villa Adriana”), străzile nu au plăcuţe cu nume şi nu există niciun indicator „spre Villa Adriana” .
O idee: Imediat lângă locul unde se coboară din autocar la sosire în Piaţa Naţiunilor Unite,  există un Punct de Informaţii Turistice, de unde se pot cumpăra bilete pentru autobuzul local (1 eur-biletul) şi  se poate cere, ar trebui să aibă o hartă mai bună a oraşului. Dacă alegi să mergi cu autocar Cotral şi nu ai GPS, cere să-ţi marcheze pe hartă locul unde te va lăsa autocarul pe Via Tiburtina pentru că altfel, la faţa locului, greu  vei putea să-ţi dai seama unde te afli.
Cele două variante de a ajunge de la Villa d’Este la Villa Adriana:
  • Autobuz local 4 sau 4 barat, staţia de plecare din Piaţa Naţiunilor Unite, vizavi de cea în care ai coborât la sosire; vine cam rar, din oră în oră, orarul aici  sau ia un fluturaş cu orarul de la Punctul de Informaţii Turistice; ar fi preferabilă această variantă, autobuzul te lasă aproape de Villa Adriana; te poţi întoarce tot cu el în aceeaşi piaţă din centru;
  • Autocar Cotral de întoarcere din Tivoli spre Roma, staţia de plecare din Piaţa Naţiunilor Unite, vizavi de cea în care ai coborât la sosire, cam din oră în oră, orar Cotral . Problema e că acolo, pe Via Tiburtina, unde sunt îndemnaţi să coboare turiştii  pentru a merge la Villa Adriana, nu sunt indicatoare. Pe mine m-a dus o localnică amabilă cu maşina ei, deşi n-avea drum într-acolo şi judecând după câte viraje a făcut pe străduţele alea pustii, se ajunge cam greu. La întoarcere însă, de la Villa Adriana spre Via Tiburtina, am mers doar pe Viale di Villa Adriana, cam 1,5 km şi chiar la ieşire în Via Tiburtina, 30-50 metri în stânga spre Roma, era o altă staţie Cotral. Mi se pare mult mai bună staţia asta, dar probabil că cea anterioară o fi mai apropiată de Villa Adriana de vreme ce turiştii-s îndrumaţi să coboare acolo. Pentru cine alege această variantă de întoarcere spre Via Tiburtina: de la Villa Adriana se merge pe strada ce se deschide direct în faţă, Viale di Villa Adriana, cam 1 km până pare că strada se termină  în dreptul unui mic rondou de verdeaţă, unde se întâlneşte cu Via San Salvatore. În acel loc trebuie  continuat  în stânga, e tot Viale din Via Adriana dar nu scrie pe ea, ai impresia că e altă stradă  şi apoi, după vreo 300 de metri se ajunge în Via Tiburtina, care se traversează  şi puţin mai în stânga -spre Roma- e staţia Cotral, în faţa unei agenţii bancare. Staţia e semnalizată prăpădit, mai rău ca la noi:

Nu uita să faci semn cu mâna, că altfel nu opreşte autocarul.
Ei…nu-i uşor, dar, cum se spune, dacă vrei, poţi şi fără GPS.  Succes!

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s