După ce a Traian a cucerit Dacia prin cele două războaie cunoscute, arhitectul său, Apollodor din Damasc a demarat un ambiţios proiect de construcţii în Roma, ale căror vestigii se mai văd şi azi.
Între Piazza Venezia cu masivul Il Vittoriano şi Via Nazionale se află Columna lui Traian, o coloană de marmură cu reliefuri sculptate ce se continuă în spirală, înfăţişând scene din războaiele romanilor cu dacii.
Roma, Columna lui Traian
Scenele erau astfel concepute încât să aibă continuitate atât în spirală cât şi pe verticală, privite din oricare parte a Columnei. Fireşte, sunt greu de urmărit de pe trotuar. Cine vrea să privescă pe îndelete scenele sculptate poate s-o facă în Roma la Museo della Civilta Romana din cartierul EUR, staţia de metrou EUR Fermi, muzeu unde se află mulaje luate după reliefurile de pe Columna lui Traian.
Se spune că supravieţuirea Columnei se datorează unuia dintre papi care, la câteva sute de ani de la moartea lui Traian, a fost atât de impresionat de o scenă de pe Columnă în care împăratul se arăta omenos, încât s-a rugat lui Dumnezeu să-l elibereze pe Traian din iad. Dumnezeu i-a îndeplinit ruga, dar i-a zis şi că GATA, adică să nu mai intervină de acum înainte şi pentru alţii. Iar statuia din vârful Columnei ce-l reprezintă pe împăratul Traian a rămas neatinsă încă 1000 de ani, până a fost înlocuită cu una a Sf. Petru.
Lângă Columna lui Traian se pot vedea ruine din Forul lui Traian, care a fost la vremea lui cel mai mare şi mai complex for imperial din Roma…
Roma, Forul lui Traian
…din păcate, cea mai mare parte din Forul lui Traian e îngropată sub bulevardele trasate ulterior.
În imediata apropiere, la intersecţia dintre Via IV Novembre şi Via Nationale se află o construcţie impresionantă, Mercati Traianei sau Mercati di Traiano, un complex construit ca o prelungire a forului, pentru nevoi administrative şi de management. I se spune astfel deoarece până nu demult s-a crezut că era un complex comercial de tip shopping mall, dar descoperirile arheologice de ultimă oră infirmă acest lucru.

Roma, Mercati Traianei
eu stiu ca traian este inmormintat in columna,se poatte vizita in interior?
Nu, nu se poate vizita in interior. Cenusa impăratului Traian şi a soţiei lui Plotina a fost depusă la baza Columnei în două urne de aur. Nu cred că se mai află acolo, nu ar mai avea cum…