Zborul cu Wizz Air

Am zburat de 22 de ori în ultimii trei ani şi doar cu Wizz Air.

Ce cred eu că e important de ştiut  despre compania aeriană low-cost Wizz Air, mai ales de către cei ce n-au călătorit încă cu ea:

Înfiinţată în 2003, la scurtă vreme a ajuns compania aeriană low-cost nr. 2 din Europa Centrală şi de Est, iar după întrarea în faliment a lui Sky Europe a devenit liderul low-cost în această parte din Europa.

Wizz Air operează zboruri pe  circa 220 de rute din Europa, având 1600 de angajaţi.
Flota Wizz Air este alcătuită dintr-un singur tip de aeronave – Airbus A320 – în număr de 36, având o vechime medie de 3 ani. Întreţinerea aeronavelor  este asigurată de Lufthansa Technik, una din cele mai importante companii de profil din lume.
Fiecare aeronavă dispune de 180 de locuri la o singură clasă de confort, cu scaune îmbrăcate în piele. Personalul ce deserveşte fiecare zbor este alcătuit din 2 piloţi şi 4 însoţitori de zbor.
Statisticile spun că din totalul zborurilor, 85% ajung la timp, iar  15% sunt întârzieri şi anulări. Din acestea 15% din urmă:  7% sunt clasificate ca fiind zboruri  întârziate, 2%  foarte întârziate, 3% excesiv de întârziate şi 0% anulate complet  (a se înţelege că anulările reprezintă sub 1%, dar nu-s inexistente).
În România, Wizz Air operează  zboruri de pe aeroporturile :  Bucureşti-Băneasa,  Cluj-Napoca, Timişoara şi  Târgu-Mureş. Din Cluj, oraşul meu,  Wizz Air zboară spre 15 destinaţii.

 Cu Wizz Air m-am simţit întotdeauna în siguranţă, toate zborurile au decurs foarte bine, n-am nicio nemulţumire nici în privinţa aeronavei sau a serviciilor, personalul e deosebit de amabil. Poate mi-ar plăcea mie să ştie să-mi răspundă când îi  întreb pe ce parte să mă aşez ca să pot vedea înainte de aterizare Venetia, dar ştiu că am pretenţii exagerate.

Cam o treime din numărul călătoriilor dus-întors le-am făcut la un preţ total de până la 100 de lei şi mai mult de două treimi  din ele la un preţ total de până la 150 de lei.
 Am optat pentru Wizz Xclusive Club care îmi dă acces la preţuri şi mai reduse decât cele afişate pe site, merg doar cu bagaj de mână şi întotdeauna aleg să fac check-in online, e mai ieftin şi muult mai comod.

Mi s-a întâmplat de aproximat 6-8 ori să primesc prin e-mail, din partea companiei Wizz Air, o aşa-numită modificare de orar. O dată a fost din cauza că s-a modificat într-adevăr ora unei curse şi noua oră de decolare mi-a convenit mai mult, călătoria de întoarcere era la o oră mai acceptabilă. Altă dată a fost pentru că aeroportul din Cluj era închis temporar şi mi se propunea cel din Târgu-Mureş pentru cursa de întoarcere, în timp ce cursa de dus rămânea să se efectueze de pe aeroportul din Cluj. Celelalte cereri de acceptare de  modificare de orar primite s-au datorat însă renunţării de către Wizz Air la unele din curse pe anumite destinaţii, din motive de eficientizare, probabil nu erau rentabile. Însă, toate cererile de acceptare a modificărilor de orar, fără excepţie,  s-au petrecut cu cel puţin 2-3 săptămâni înaintea cursei în cauză şi cele mai multe cu chiar 2 luni înainte. Ai de optat între a accepta orarul nou de călătorie care ţi se propune în e-mail, sau de-a suna la numărul (+4)0 373 763 737 şi a schimba rezervarea sau chiar a renunţa la cursă. Poţi schimba rezervarea şi să alegi o altă perioadă, în intervalul [minus 15 zile,  plus 30 zile] faţă de  rezervarea iniţială şi poţi încerca chiar să schimbi ruta cu una comparabilă. Eu am folosit cele mai multe modificări de orar în avantajul meu, alegându-mi o altă perioadă, pe care poate aş fi preferat-o de la început, dar preţul era prea mare. Fireşte, modificările de orar nu implică nicio sumă de plătit în plus.

Întârzieri au fost mai multe, dar toate într-un interval de până la două ore. Una singură de peste o oră la dus, din pricina unei furtuni la destinaţie. Mai multe întârzieri la zborul de revenire în ţară, de obicei nu sosea la timp aeronava dinspre Cluj aşa că şi zborul de retur spre Cluj era, automat, întârziat. Dar, cum am mai spus, toate într-un interval de până la două ore, din care se recupera ceva în aer, în timpul zborului.
La o întârziere nu ţi se spune altceva nimic, e de înţeles doar că nu ai cu ce zbura: ori că n-a venit aeronava încă, ori a venit şi are niscaiva probleme tehnice. E low-cost doar, ŞI asta înseamnă acel preţ mic cu care ai cumpărat biletul.
Anulari…niciuna, încă. Asta nu însemnă că nu i s-ar putea întâmpla cuiva ghinionul ăsta la prima cursă!

Din postura unui călător deja cu oarecare experienţă în zboruri cu Wizz Air în scop de turism, am câteva recomandări, sintetizate mai jos:

– citeşte întâi Condiţiile de călătorie de pe site-ul Wizz Air şi apoi începe să rezervi locuri;
– nu folosi un zbor cu Wizz Air ca un prim segment dintr-o călătorie mai lungă, deci nu încerca să prinzi o altă cursă aeriană în interval scurt de timp (scurt însemnând 3 ore- 5ore-10 ore- 1 zi… ) sau acceptă că există anumite riscuri. Wizz Air efectuează numai zboruri point-to-point nu şi conexiuni, prin urmare chiar dacă al doilea zbor (segment) spre destinaţie e tot cu Wizz Air, în caz că primul zbor întârzie, al doilea zbor nu te aşteaptă şi nici compania nu e obligată să te rezolve într-un fel, pe motiv că ai întârziat din cauza aceleiaşi companii;
-nu folosi un zbor Wizz Air dacă trebuie să fii prezent în aceeaşi zi la o întâlnire foarte importantă ce nu se poate reprograma – sau acceptă că există anumite riscuri. Riscuri există şi la o companie tradiţională, dar la low-cost acestea sunt mai mari;
– să ai flexibilitate în privinţa perioadei călătoriei pentru cazurile aşa-numite Modificare de orar;
– nu rezerva cazare din timp fără să ai posibilitatea de-a o anula fără pierderi şi nu cumpăra în avans nici bilete de intrare la muzee, palate, transport local etc.;
– există opţiunea  Wizz Xclusive Club care îţi dă acces la preţuri şi mai reduse decât cele afişate pe site, calculează la numărul de bilete şi numărul de curse ce le vei efectua într-un an, că merită; reducerea se va aplica la indiferent câte bilete achiziţionezi odată, pentru familie sau prieteni, deşi tu plăteşti o singură taxă anuală de 125 lei;
– optează  întotdeauna pentru check-in online, e mai ieftin şi muult mai comod;
–  încearcă să te rezumi doar la bagajul de mână, acesta e gratuit;
–  în cazul unei călătorii urgente, când preţul afişat e mare, ar fi util să compari preţul la care poţi achiziţiona biletul cu preţul biletelor oferite şi de alte companii, la preţul fiecăreia adăugând şi costul transportului de la aeroport la destinaţia finală (companiile low-cost operează pe aeroporturi secundare, de multe ori situate mai departe de oraşele mari, pe când unele companii tradiţionale poate operează pe aeroporturi mai apropiate de oraş- deci, costuri diferite de transport de la aeroport în oraş);
– NEAPĂRAT bani de rezervă pentru situaţii neprevăzute: întârzieri mai mari, anulări de curse sau redirecţionări spre alte aeroporturi.

Poate te interesează şi Zborul cu low cost.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s