Zborul cu low-cost

De la apariţia lui, zborul cu companiile aeriene low-cost a revoluţionat nu doar transportul aviatic, ci şi modul de-a face turism. În timp ce părinţii noştri făceau economii cel puţin un an de zile pentru o vacanţă în străinătate, datorită şi costurilor mari de transport într-acolo, azi, mulţi dintre noi îşi permit, luând bilete din timp la un preţ derizoriu, să petreacă lunar măcar un weekend  în diferite oraşe din Europa.
Companiile aeriene low-cost sunt acele companii aeriene care oferă bilete de avion la preţ redus datorită faptului că au costuri mai mici deoarece multe din serviciile tradiţionale sunt eliminate.
Modalităţile de reducere a costurilor sunt:
– exploatare intensă a aeronavelor prin mai multe curse zilnice şi perioade scurte de staţionare pe aeroporturi;
– zboruri pe distanţe relativ mici, fără conexiuni spre alte destinaţii (conexiuni care au ca efect întârzieri ale zborurilor şi staţionări prelungite în aeroporturi);
– utilizarea unui singur tip de aeronave, ca urmare se reduc costurile cu trainingul personalului, întreţinerea şi repararea aeronavelor;
– echipaj minim la bord, care se ocupă şi de curăţenie între curse;
– utilizarea aeroporturilor secundare, cu taxe mici sau chiar zero (eventual chiar cu recompensarea companiei aeriene  pentru că aduce un flux susţinut de turişti în zonă), cu timpi scurţi de decolare/aterizare;
– rezervarea şi cumpărarea biletelor de avion prin internet, de pe site-ul propriu al companiei aeriene, eliminându-se astfel comisioanele plătite agenţiilor de turism;
– o singură clasă de turişti, prin urmare locuri mai multe în aeronavă;
– bilete  fără loc, ca urmare reducerea timpilor de îmbarcare;
– servicii de catering contra cost;
– limitarea bagajului de cală.
Prima companie low-cost a fost Southwest Airlines din Statele Unite, care a început cu 3 aeronave Boeing 737 şi după 30 de ani a ajuns printre primele companii aeriene americane, cu un trafic de 88 milioane de pasageri  şi 32000 angajaţi.
În Europa sunt aproximativ  40 de companii aeriene low-cost (permanent  iau fiinţă unele, în timp ce altele dau faliment), in topul lor fiind RyanAir (Irlanda) – 300 aeronave, 1000 rute, EasyJet (Marea Britanie) si Air Berlin (Germania). Ryanair este una din cele mai profitabile companii aeriene din lume, care pe lângă preţul mic al biletelor se mândreşte şi cu un grad ridicat de punctualitate.
Lista  companiilor low-cost din Europa o găsiţi aici .
Companii low-cost cu zboruri din România aici.
 Însa nu doar companiile low-cost oferă locuri la preţ redus, mai există şi companii create de chiar companiile tradiţionale, în scopul de-a face concurenţă adevăratelor low-cost, alianţe de companii tradiţionale care oferă un serviciu global cu un timp minim al călătoriei sau  zboruri de tip charter cu aeronave închiriate.
O listă (incompletă) a companiilor aeriene care, fără a fi low-cost, au preţuri mici, aici.
Biletele pentru o cursă low-cost sunt scoase la vânzare la preţuri diferite, câteva la un preţ minim, adesea derizoriu, următoarele puţin mai scumpe şi tot aşa, ultimele fiind comparabile sau chiar depăşind preţul de la unele companii aeriene tradiţionale. Prin urmare, ca să beneficiezi de un preţ redus trebuie să fii printre primii, să cumperi biletele din momentul în care ele au fost scoase la vânzare, de obicei cu multe luni în avans faţă de data călătoriei.
Trebuie să fii conştient că un preţ mic înseamnă renunţarea nu doar la o serie de servicii dar şi anumite riscuri specifice călătoriei cu o companie low-cost, nelegate însă de securitatea zborului. Dacă plănuieşti un zbor legat (două sau mai multe segmente)  chiar cu aceeaşi companie şi timpul dintre cele 2 zboruri  consecutive nu e suficient de mare,  trebuie să admiţi faptul că în cazul în care primul zbor întârzie, cel de-al doilea nu  te aşteaptă şi îl poţi pierde. Dar acesta nu este singurul risc, mai există şi riscul ca zborul să fie anulat şi dacă e anulat din motive independente de compania aviatică (grevă, aeroport impracticabil, condiţii atmosferice dificile), compania nu are nicio obligaţie, poate doar aceea să-ţi returneze banii. Ceea ce nu te ajută prea mult să te întorci acasă, dacă tu ţi-ai luat biletul cu 19 de lei pe segment şi ţi-ai cheltuit acolo şi ultimul bănuţ.

Poate te interesează şi Zborul cu Wizz Air.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s