O nouă mică vacanta la Roma

Din nou la Roma, weekendul trecut.

Am plecat din Cluj joi după-masa, zborul cu Wizz-air, ca de obicei. Am aterizat la ora 19,30 pe aeroportul Fiumicino, trenurile spre Roma n-au circulat însă din pricina unor lucrări pe traseu aşa că după un ocol inutil pe la gara din aeroport am luat în cele din urmă un shuttle bus până la gara Ostiense din Roma, iar de acolo un autobuz de oraş cu care am ajuns pe la ora 21,30 la hostelul la care am avut cazarea, Orsa Maggiore for Women Only din cartierul Ianiculum, chiar lângă Villa Farnesina, la doi paşi de cartierul Trastevere (Via Lungara pe care se află Villa Farnesina şi Via Lungaretta ce străbate zona turistică din Trastevere sunt aproape în prelungire).

Altă viaţă în Trastevere, faţă de cartierul Esquilin  zona Termini sau zona Piazza Vittorio Emanuele, unde am avut cazare în celelalte două dăţi când am vizitat Roma! Nici picior,  nici umbră de imigrant, Trastevere e un cartier pitoresc şi boem  locuit de italieni, sigur la orice oră din zi sau noapte, cu case vechi şi nepretenţioase, la parterul cărora sunt deschise osterii până la ore târzii.

Roma – Străduţă din cartierul Trastevere

Roma – Osterie în Trastevere

Trei zile întregi am stat de data asta în Roma, vineri, sâmbătă şi duminică, iar luni pe la ora 11 dimineaţa, dupa ce am vizitat Villa Farnesina, am plecat cu autobuzul luat de lângă hostel până la gara Ostiense şi de acolo la aeroportul Fiumicino, cu obişnuita combinaţie de două trenuri, cu  schimb la Parco Leonardo. De la aeroportul Fiumicino am decolat spre Cluj pe la ora 15,30, conform orarului.

Am mai fost de câteva ori în Roma: prima dată în 2009  într-o vacanta de opt zile, a doua oară în anul următor (venind dinspre Neapole)  doar câteva ore şi a treia oară a fost tot un weekend de vreo trei zile în toamna anului 2010. Cunoşteam deci binişor Roma şi avusesem prilejul să văd o bună parte din obiectivele care mă interesau, rămăseseră însă nevizitate câteva de primă  împortanţă pentru mine, pentru care mi-am dorit să revin: Tempietto lui Bramante de la San Pietro in Montorio, Sant’Ivo alla Sapienza a lui Borromini, să urc în cupola lui Michelangelo de la Bazilica San Pietro, apoi Forul, Palatinul şi Colosseumul şi neapărat să merg la Tivoli la Villa d’Este şi la Villa Adriana. Plus câteva mărunţişuri, ca să zic aşa. Şi fireşte să revăd o parte din cele vizitate şi îndrăgite în drumurile anterioare.

Din păcate însă, o bună parte din obiective a rămas neatinsă: Tempietto închis toată luna august, Sant’Ivo alla Sapienza închisă iulie şi august, San Girolamo della Carita (Capela Spada) închisă iulie-august-septembrie! Închisă pentru renovare şi Capela Chigi (Rafael) de la Santa Maria del Popolo.
 Şi sculptura lui Bernini Extazul Beatei Ludovica Albertoni din biserica San Francesco a Ripa o poţi vedea doar printr-un geam murdar, dintr-un loc îndepărtat, pentru că aripa aceea a bisericii e în renovare.

Altă ratare: la urcarea în cupola de la Bazilica San Pietro, exact când urma să intru în lift împreună cu alţi câţiva vizitatori, s-a blocat liftul în coborâre şi ni s-a spus că nu mai sunt şanse  să se repare  în aceeaşi zi, aşa că mi-am luat banii înapoi şi am luat-o de-acolo urgent,  de bucurie că n-am fost şi eu printre captivii din lift.
Aşadar am vizitat puţine obiective noi: Forul roman şi cartierul Trastevere (mai în amănunt)   în Roma, Villa d’Este şi Villa Adriana în Tivoli,  în rest se poate spune că acest drum la Roma a fost mai mult o recapitulare a unor obiective vizitate în vacanţele anterioare.
Roma – Forul roman, Casa Vestalelor Virgine
Roma – Imagine din Palatin, văzut de pe Via di San Gregorio
Roma – Colosseum
Tivoli – Villa Adriana, Canopus

Tivoli – Villa d’Este, instalaţia O sută de fântâni

Hotărât lucru, luna august e de nerecomandat pentru a merge la Roma! A fost o căldură ucigătoare, mai ales în spaţiile largi, deschise, printre ruine. Aşa că m-am mulţumit în Roma, privind ruinele antice, cu Forul roman şi o plimbare prin jurul Palatinului şi Colosseumului, n-am mai intrat la acestea două din urmă, mai ales că-mi luasem porţia de mers prin soare arzător în ziua anterioară, la Tivoli.

Noroc că mă scol dis-de-dimineaţă şi pe la 6,30, încă pe răcoare,  eram deja pe stradă, prindeam răsăritul soarelui oglindit în apele Tibrului,
Roma – Podul Vittorio Emanuele II peste Tibru, în fundal  cupola Bazilicii Sf. Petru

Roma – Înger de Bernini pe Ponte S. Angelo, în soarele dimineţii

…era plăcut afară dimineaţa, răcoros, făceam o porţie bună de poze, apoi pe la 9,30 mă întorceam pentru micul-dejun şi de pe la 10 porneam din nou, de data asta greu de tot, până pe la vreo 6-7 seara, când devenea, din nou, plăcut afară. Serile târzii, de regulă le petreceam în Trastevere hoinărind pe străduţe sau mâncând pizza şi bând bere la una din cârciumioarele din cartier.
Am făcut exact jumătate din numărul de poze cu care mă întorc de obicei dintr-o asemenea vacanta şi nu mă miră, nici gând să trec de data asta strada pe trotuarul cu soare, pentru o poză!

Totuşi, am bătut, cumva, toată zona aceea dintre Tibru la vest şi Quirinal la est, adică Navona, Campo de’ Fiori, Rotonda, Spagna, Capitoliul, zona Forului roman şi fireşte Trastevere, intrând din nou în bisericile favorite, amintite mai jos  într-o ordine aleatorie:
…în Biserica Il Gesu pentru minunatul tavan în trompe l’oeil (fresca lui Baciccia şi stucatura lui Antonio Raggi):
Roma – Il Gesu, tavanul baroc stil „fereastră spre cer”

Roma -Il Gesu, detaliu din tavanul în trompe l’oeil

…în Biserica San Luigi dei Francesi pentru cele trei picturi ale lui Caravaggio:

 Roma – San Luigi dei Francesi, Caravaggio,  Sf. Matei şi îngerul
 Roma – San Luigi dei Francesi,Caravaggio, Martiriul Sf. Matei
Roma – San Luigi dei Francesi, Caravaggio, Chemarea Sf. Matei

…în Bazilica Santa Maria in Trastevere pentru mozaicul lui Cavallini din absidă şi pentru pardoseala cosmatescă:

 Roma  – Santa Maria in Trastevere, mozaic Cosmati din pardoseală
 Roma – Santa Maria in Trastevere, Încoronarea Fecioarei, mozaic din absidă
Roma – Santa Maria in Trastevere, mozaic Cavallini, Adorarea Magilor
 
…în Biserica Santa Cecilia in Trastevere pentru fresca Judecata de Apoi a lui Cavallini  din cor (rele, călugăriţele alea, nu m-au lăsat s-o fotografiez, n-am putut face nimic,  ele erau doo, eu eram singurul vizitator!), pentru sculptura ce-o reprezintă pe Sfânta Cecilia moartă şi pentru pardoseala cosmatescă:
Roma – Santa Cecilia in Trastevere, Stefano Maderno, Santa Cecilia
Roma – Santa Cecilia in Trastevere, detaliu din pardoseala cosmatescă

…în Biserica San Francesco a Ripa pentru sculptura lui Bernini Extazul Beatei Ludovica Albertoni:

Roma – San Francesco a Ripa, Bernini, Extazul Beatei Ludovica Albertoni

…în Bazilica San Pietro ( Vatican ) pentru Pieta şi domul (cupola )  lui Michelangelo:

Roma – San Pietro, Michelangelo, Pieta
Roma – San Pietro, Michelangelo, cupola
…în Biserica Sant’Andrea della Valle pentru cupola lui Carlo Maderno, a doua ca mărime din Roma după cea a lui Michelangelo de la San Pietro şi pentru frescele lui Domenichino şi Giovanni Lafranco:

Roma –  Sant’Andrea della Valle, frescele de pe tavan
Roma –  Sant’Andrea della Valle, frescele din cupolă

…în Biserica San Giovanni dei Fiorentini pentru mormântul genialului arhitect baroc Borromini:

Roma – San Giovanni dei Fiorentini, mormântul lui Borromini

…în Sant’Andrea delle Fratte pentru îngerii lui Bernini:

Roma – Sant’Andrea delle Fratte, Bernini, Înger
Roma – Sant’Andrea delle Fratte, Bernini, Înger
 

…în Panteon pentru cupola impresionantă şi pentru mormântul lui Rafael:

 Roma – Panteon, cupola casetată
Roma – Panteon, mormântul lui Rafael

…în Biserica Sant’Ignatio di Loyola pentru tavanul în trompe l’oeil al lui Andrea Pozzo:

Roma – Sant’Ignatio di Loyola, Andrea Pozzo, tavan în trompe l’oeil
Roma – Sant’Ignatio di Loyola, Andrea Pozzo, tavan în trompe l’oeil, detaliu

…în Biserica Santa Maria in Cosmedin pentru „stropul” de romanic din Roma  şi pentru pardoseala cosmatescă:

Roma – Santa Maria in Cosmedin, mozaic Cosmati
…în Biserica Santa Maria Sopra Minerva pentr „stropul” de gotic dintr-un oraş baroc (singura biserică gotică din Roma) pentru vitralii şi pentru Capela Carafa cu frescele lui Filippino Lippi:

Roma – Santa Maria sopra Minerva , interiorul gotic
Roma – Santa Maria sopra Minerva, Filippino Lippi, Capela Carafa
Roma – Santa Maria sopra Minerva, vitraliu

…în Biserica Santa Maria del Popolo pentru cele două picturi ale lui Caravaggio:

Roma – Santa Maria del Popolo, Capela Cerasi, Caravaggio, Crucificarea Sf. Petru
Roma – Santa Maria del Popolo, Capela Cerasi, Caravaggio, Convertirea Sf. Paul 
sau Convertirea din drumul Damascului

…în Biserica Sant Pietro in Vincoli pentru sculptura Moise a lui Michelangelo:

Roma – San Pietro in Vincoli, Michelangelo, Moise

…în Biserica San Carlo ai Catinari pentru frumosul dom al lui Rosato Rosati:

Roma – San Carlo ai Catinari, Rosati, dom

…şi în multe alte biserici ieşite în cale, măcar pentru răcoare.

Am trecut din nou prin pieţele favorite: Navona,  San Pietro, Campo de’Fiori, Rotonda, Trevi, Mattei, m-am plimbat de-a lungul malurilor Tibrului, prin ghetou şi pe străzile şi străduţele  favorite: Via Catinari, Via del Governo Vecchio, Via Giulia şi tot păienjenişul acela de străduţe din Trastevere, Campo de’Fiori, Navona şi Rotonda, am admirat palate, case, detalii arhitecturale, fântâni, obeliscuri, pinii, dar despre astea, altădată.
În ultima zi, o vizită la Villa Farnesina de lângă hostel şi apoi înapoi spre Ostiense, Fiumicino, Cluj.

Roma – Villa Farnesina, Rafael, Triumful Galateei

Am mâncat pizza bună la pizzeria Dar Poeta în Trastevere, pe Vicolo di Bologna.  Şi îngheţată delicioasă la San Crispino atât lângă Fontana di Trevi pe Via  della Panetteria cât şi în Piazza Maddalena – încercaţi îngheţata  Zabaione  – şi m-am lăcomit şi la un Tartufo la Tre Scalini în Piazza Navona, asta întorcându-mă de la Vatican,  de fericire că n-am rămas blocată şi eu în liftul de la Bazilica San Pietro, 10 euro a costat prăjiturica-îngheţată, dar am simţit nevoia de sărbătorire.
În rest, doar apă din cişmele, în Roma le întâlneşti la tot pasul şi apa e bună.

Roma – Tartufo tre Scalini

Probabil că cel mai remarcabil lucru din această scurtă vacanta la Roma a fost însă, pentru mine,  cazarea din Trastevere, foarte mulţumitoare, eu am cam suferit în drumurile anterioare din cauza faunei ce se învârteşte prin zona Termini, imigranţi care mai de care mai ciudaţi, care ieşeau pe străzi serile, prin urmare îmi era cumva neplăcut să mă întorc seara târziu la hostel.  Aici, pe lângă amplasarea excelentă, la doi paşi de Trastevere şi de Campo de’Fiori (eram în 4 minute pe Via Giulia) şi hostelul în sine  a fost deosebit de bun, unul dintre cele mai bune în care am stat. Nu pot reproşa nimic, poate doar faptul că nu prea poţi găti aici, nu că mi-ar fi lipsit că nu aveam de gând s-o fac, dar, de obicei, într-un adevărat hostel ar cam trebui să ai şi posibilitatea asta. În rest, totul a fost la superlativ. O fostă mănăstire, nişte camere cât o şură de înalte, răcoroase. Fără paturi suprapuse, dulap personal cu umeraşe şi sertare, noptieră, veioză, internet, frigider, baia funcţionând perfect şi totul strălucind de curăţenie, mic-dejun satisfăcător. Parcă-mi pare rău că l-am descoperit atât de târziu, nu ştiu dacă  o să mai merg degrabă la Roma.

În concluzie, cel mai important sfat pe care pot să vi-l dau în urma acestui weekend, mica vacanta: nu mergeţi la Roma în august!
Anunțuri
De Ioana Mureşan Publicat în Roma

4 comentarii la “O nouă mică vacanta la Roma

  1. Foarte frumoasa vacanta ta! Eu o sa merg la Roma luna viitoare, am ales special perioada asta pentru ca e mai linistita. Din ce vad aici si din ce am mai auzit si de la altii, Roma e un adevarat „muzeu”. Cred ca o sa-mi fie greu sa vizitez toate locurile pe care mi le-am propus

  2. Andra, se spune „Roma, non basta una vita”, adică nu-ţi ajunge o viaţă să vezi Roma, atâtea ar fi acolo de văzut şi problema e că de câte ori revii trebuie şi să revezi din cele vechi, că ţi se face dor de ele.
    Vacanţă plăcută îţi doresc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s