Burano

O surpriză plăcută, acestă insulă! Situat la aproximativ o oră de mers cu vaporetto din Venetia, pe linia LN (Laguna Nord), staţia de plecare Fondamente Nuove ( http://www.actv.it/ ), Burano e un sat de pescari ale căror case, în culori vesele, pastelate şi diferite unele de altele, se înşiră de-a lungul canalelor ce-l străbat. Încântător.

Burano e vestit şi pentru dantela făcută aici prin tehnica punto in aria, folosind doar acul şi aţa, fără suport de pânză. E o dantelă scumpă (sute de eur, în funcţie de dimensiunile broderiei) ce se poate vedea prin prăvăliile din piaţa mare, alături de dantele mai accesibile ca preţ, de provenienţă asiatică. Există în centrul satului şi un Muzeu al dantelei – Museo del merletto, pe care nu l-am vizitat.
Clopotniţa bisericii înclinată, în genul celei din Pisa.

Cît timp am stat pe insulă, am fost toată un zâmbet, atât în interior cât şi  la exterior. Extraordinar ce efect poate avea coloritul străzii, al caselor şi m-am gândit, prin contrast, la cenuşiul blocurilor noastre.
Pentru mine, Burano stă cu cinste alături de alte sate sau insule care m-au surprins plăcut prin pitoresc, efect scenografic sau prin spectaculos: satele din Cotswolds, Cinque Terre,  Tirol şi insula Procida.
Recomand oricui stă măcar trei zile în Venetia să meargă şi la Burano, 2-3 ore acolo şi încă vreo 2-3 pe drum.
Anunțuri
De Ioana Mureşan Publicat în Venetia

Un comentariu la “Burano

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s