Weekend la Roma (I) -vineri: plimbare prin Esquilin, Capitoliu, Trastevere

Pentru a treia oară la Roma. Prima dată în 2009 pentru o vacanţă de opt zile, a doua oară în mai 2010 în drum spre şi dinspre Neapole. De data asta, doar pentru un weekend, cu plecare din Cluj de vineri de la amiază şi întoarcere duminică noaptea spre luni (rămas efectiv în Roma de vineri de la ora 16-17 până duminică la ora 16-17, prin urmare, ca durată ar veni 2 x 24 ore, doar că pe parcursul a trei zile).
Din multe puncte de vedere, Roma mi se pare o destinatie ideală pentru un weekend.  În primul rând e un oraş de care nu mă pot plictisi, „Roma, non basta una vita” (Roma, nu-ţi ajunge o viaţă pentru ea) se spune, şi pentru mine, într-adevăr, Roma e o colecţie impresionantă de capodopere de arhitectura si arta pe care nu mă satur să le văd şi  revăd. Apoi, Roma e un oraş ieftin pentru un turist, atât  transportul, cazarea şi mâncarea cât şi vizitarea atracţiilor turistice se pot face cu bani puţini. Şi nu în ultimul rând, avem din Cluj avion aproape zilnic spre/dinspre Roma prin compania Wizz Air,  iar orele de decolare mi se par foarte rezonabile.
În privinţa cazării: deşi imi promisesem că de câte ori voi reveni la Roma voi alege o cazare undeva prin centru în zonele Navona – Spagna – Rotonda – Campo de Fiori – Trastevere, totuşi am eşuat din nou în Esquilin, de data asta chiar mai adânc decât data trecută când am stat aproape de bazilica Santa Maria Maggiore. Criteriul hotărâtor de alegere a fost preţul, la cererea prietenilor mei, cu care am mers acum la Roma. Am optat pentru un hostel ieftin lângă Piazza Vittorio Emanuele, la 3 minute de staţia de metrou. Odata inspectat hostelul (curăţenie perfectă, paturi comode şi normale, adica nu suprapuse) şi lăsat trolerul roşu în cameră, am iesit pe stradă cam la ora 5 dupa-amiază, la fel ca şi prima dată cand am fost la Roma.
       

Am străbătut Parco d. Colle Oppio (Parcul de pe colina Oppius) care, deşi frumos şi cu o privelişte impresionantă asupra Colosseumului, avea  coşurile de gunoi revărsate prin jur – a fost singura zonă  unde am remarcat gunoaie (se spune despre Roma că ar fi murdară si mie, până acum, nu mi s-a parut aşa, motiv pentru care am fost “acuzată” că văd selectiv, doar ceea ce vreau eu să văd). Ne aflăm în Esquilin, să nu uităm, cartierul imigranţilor.

 

Parcul de pe colina Oppius

Parcul de pe colina Oppius

           Am mers apoi în jurul  Colosseumului până la Arcul lui Constantin unde ne-am oprit pentru o jumătate de oră în mulţimea de turişti ce se invârtea prin zonă, privind şi fotografiind cel mai mare amfiteatru din Roma.
Colosseum
Colosseumul, văzut de pe Via d. Fori Imperiali
Detaliu din zidul Colosseumului
Înserare în Roma
Arcul lui Constantin
         Am continuat pe Via d. Fori Imperiali privind vestigiile Romei antice, până am ajuns în Piazza Venezia, o intersecţie veşnic aglomerată. Il Vittoriano, numit peiorativ de italieni şi “Masina de scris” sau “Tortul de nuntă” este monumentul ridicat în memoria primului rege al Italiei reunite, o construcţie reprezentativă pentru urbanismul monumental, care atrage turiştii prin grandoarea lui. Cele două terase,  la care se poate ajunge pe jos, pe scări la prima şi cu un lift panoramic la a doua, ofera panorame impresionante asupra oraşului, mai ales dacă reuşeşti să fii acolo la ceasul înserării. În ultimele trei fotografii din secvenţa urmatoare, se observă şi Columna lui Traian.

Forul roman
Il Vittoriano
Vedere din Piazza Venezia -se vede în mijloc Columna lui Traian
Vedere de pe terasa de la Il Vittoriano- Columna lui Traian în stânga

Columna lui Traian

          Trecând apoi pe lângă Insula, blocul de apartamente de închiriat din antichitate si pe lângă Scara Aracoeli ce duce la bazilica Santa Maria in Aracoeli, am ajuns la Cordonata, scara pe care am urcat în Piazza Campidoglio (Piaţa Capitoliului), ambele (scara şi piaţa) proiectate de Michelangelo. Aici am rămas cam o jumătate de oră, admirând piaţa şi splendidele palate renascentiste din jur, care adapostesc Muzeele Capitoline şi birourile primarului Romei.

Piaţa Capitoliului (Palatul Nou în stânga, Palatul Senatorial în faţă)
 Palatul Senatorial şi statuia lui Marc Aureliu
           Am coborât din piaţă pe Via d. Consolazione şi scurtând pe câteva străduţe am ajuns la Tibru, pe care l-am traversat pe Ponte Palatino şi am intrat în Trastevere, mergând de-a lungul Via Lungaretta până la  Piazza Santa Maria in Trastevere, punctul terminus al plimbării noastre de vineri, piaţă în care am rămas cam  o oră. Am vizitat bazilica Santa Maria in Trastevere, care rămâne deschisă până la ora 21 (are orarul cel mai lung dintre toate bisericile din Roma). Am admirat frumoasele mozaicuri ale lui Cavallini din absidă, inspirate din viaţa Fecioarei Maria şi mozaicul Fecioarele Înţelepte şi Fecioarele Nebune de pe faţadă.

Tibrul
Cântăreţ pe pod
Piazza şi biserica Santa Maria in Trastevere
Mozaicul din absidă
Detaliu din mozaicul din absidă
Ne-am întors tot pe Via Lungaretta spre pod şi apoi, trecând pe lângă Teatrul lui Marcello  şi  Sinagogă am rătăcit puţin  prin ghetoul evreiesc,  îndreptându-ne într-un târziu spre Piazza Venezia, mallul lui Traian (era închis la ora aia), înapoi la Colloseum care era luminat în galben, semn că undeva pe mapamond cineva a fost iertat de pedeapsa cu moartea. Apoi pe scurtătură, spre hostel, neuitând sa trecem pe la supermarket pentru a cumpăra bere Moretti.

Reclame
De Ioana Mureşan Publicat în Roma

Un comentariu la “Weekend la Roma (I) -vineri: plimbare prin Esquilin, Capitoliu, Trastevere

 1. 2014, mai. Dezamagire in Roma.
  Pro:
  Locuri istorice frumoase cum nu gasesti nicaieri in lume si poti retrai momente de acum 2000 de ani.
  Restaurante super cu mancare excelenta in zona Travestere
  Parcul de trandafiri de langa Circo Massimo
  Via Appia….si destul de multe altele

  Contra:
  Mizerie extrema, nu glumesc, Bucurestiul e maturat ZILNIC, acolo doar odata pe saptamana, si atunci facut asa…la misto, asa e in programul lor, m-am interesat.

  Preturi mari si foarte mari. Cazarile decente pornesc de la 70-80 euro, o portie de mancare cu ceva dulce si o bautura-minim 20 euro. Si UN BILET la metroul infect, 1.5 euro, adica 7 lei. Lasa-neeeeeeee!!!!!

  Impresia generala de balci, negri, tigani, dragonul rosu, transpirati, plastic, cersetori, italieni siderati, prostituate, campo de fiori, francezi figuranti, ochelari ieftini, obezi, mitocanie, indieni, palarii de paie, injuraturi in romaneste, masini care te alearga pe zebra…

  Falsa religie. Totul e o afacere imensa, baga un euro sa se aprinda lumanarea-pardon becul, in puhoiul de turisti chiar nu mai simti nimic din emotia prezentei lui Dumnezeu.

  Concluzie. nu ma intorc la Roma

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s