Top 10 Locuri de vizitat în Cluj

Am primit o leapşă de la Kadia cu subiectul Top 10 locuri de vizitat în oraşul tău de reşedinţă. În general evit topurile în domeniul turistic,  dar accept ideea că pot fi totuşi utile cuiva care alocă  puţin timp vizitării unui oraş sau zone. N-o să alcătuiesc  niciodată un Top 10 pentru un oraş ca Roma sau Londra  dar, hai să admit, pentru oraşe de mai mică importanţă turistică,  cum e şi Clujul, merge. Nici ghiduri turistice pentru Cluj nu prea sunt de găsit, poate nici nu vrei să-ţi cumperi unul pentru câteva ore sau zile petrecute într-un asemenea oraş, dar ai vrea totuşi să ştii care îi sunt obiectivele turistice mai căutate.

Am făcut o listă cu Top 10 locuri de vizitat în Cluj – obiective turistice ce mi se par mie mai atrăgătoare pentru un turist ajuns în oraşul meu, apoi am mai adăugat şi tăiat, astfel ca să ajung la numărul zece. Ordinea în care prezint locurile – obiective turistice  este dată de distanţa (de la cea mai mică la cea mai mare) faţă de kilometrul zero al oraşului.

Piaţa Unirii

Este piaţa centrală a oraşului Cluj, una din cele mai vechi pieţe de talie mare din oraşele central şi est-europene. Pe cele patru laturi ale sale  se găsesc case şi palate (neo)renascentiste, baroce şi eclectice, cum sunt Palatul Banffi (Muzeul de Artă, azi) şi fostul Hotel Continental. În mijlocul pieţei sunt amplasate biserica gotică Sf. Mihail şi grupul statuar Matei Corvin; un alt grup statuar închinat eroilor-martiri ai Revoluţiei de la 1989, care au murit în această piaţă, se află într-un colţ.  Piaţa Unirii este locul preferat pentru desfăşurarea adunărilor publice, festivalurilor, concertelor,  a sărbătorilor în aer liber.

Piata Unirii cu biserica Sf. Mihail şi grupul statuar Matei Corvin

Biserica Sfântul Mihail

Este cea mai mare biserică gotică din România, după Biserica Neagră din Braşov. Construcţia bisericii  a început în anul  1316, pe vremea regelui Carol Robert de Anjou, în anul în care Clujul a devenit oraş  şi a durat mai bine de un secol.
Interiorul bisericii a fost bogat decorat cu fresce şi statui, din păcate, cea mai mare parte a lor  a fost distrusă în timpul reformei religioase, astfel că, acum, interiorul e destul de auster. Vitraliile sunt însă, splendide. Turnul bisericii, neogotic, are 80 metri ânălţime şi este cel mai înalt turn de biserică din România.

Timpanul uşii  sacristiei de la Biserica Sf. Mihail

Piaţa Muzeului şi străduţele adiacente

Piaţa Muzeului a fost prima piaţă a oraşului medieval. În piaţă şi pe străduţele adiacente sunt clădiri gotice (printre care Casa Matei – casa natală a lui Matei Corvin), baroce (Biserica Franciscanilor) şi monumentul neo-baroc Karolina, cel mai vechi monument laic din Cluj. Numele actual al pieţei vine de la Muzeul de Istorie a Transilvaniei, care se află pe una din laturile sale. Zona Pieţei Muzeului, pietonală acum, e înţesată cu terase şi tarabe ale micilor meşteşugari locali (suveniruri, artizanat, bijuterii handmade, delicatese).

Monumentul Karolina din centrul Pieţei Muzeului

Piaţa Avram Iancu

O a doua piaţă mare a Clujului, amplasată ultracentral. Clădiri cu arhitectură eclectică şi Secession  pe cele patru laturi ale pieţei, printre care amintesc clădirea Teatrului Naţional şi clădirea Tribunalului Cluj.  În mijlocul pieţei, Catedrala Ortodoxă şi statuia lui Avram Iancu (statuie pe drept controversată) în mijlocul unei fântâni arteziene muzicale. În partea nordică a pieţei este amplasat  încă un grup statuar,  închinat eroilor români din război. Piaţa se prelungeşte în partea sudică cu Piaţa Ştefan cel Mare, astfel că ansamblul celor două pieţe dă naştere, din nou, unei mari deschideri – probabil una din caracteristicile îndrăgite la oraşul Cluj). În colţul de sud-vest al Pieţei Ştefan cel Mare se află Turnul (Bastionul) Croitorilor şi statuia lui Baba Novac, pe locul unde acesta, căpitan şi sol al lui Mihai Viteazul,  a fost ucis de nobilii unguri clujeni.

Teatrul National din Cluj

Catedrala Ortodoxă

Este amplasată pe insula  din mijlocul Pieţei Avram Iancu şi reprezintă un exemplu reuşit de arhitectură în stil neo-românesc transilvănean. Este o biserică după  modelul  bizantin,  construită şi decorată în stilul naţional românesc de la începutul secolului al XX-lea,  cu trimiteri la arhitectura romanică şi cea renascentistă. Construcţia ei a început în anul 1923 şi a durat zece ani. Înălţimea totală a construcţiei este de 64 metri, iar diamentrul cupolei de 12 metri.

Catedrala Ortodoxa şi statuia lui Avram Iancu din Cluj

Piaţa Mihai Viteazul şi zona podului de peste Someş

Este a treia mare piaţă ultracentrală a Clujului. Clădiri interesante pe cele patru laturi şi în zona podului: palate şi case  neogotice, Secession, eclectice. În mijlocul pieţei  o insulă pe care se află un părculeţ cu statuia ecvestră impozantă a  lui Mihai Viteazul, o fântână arteziană şi un bloc construit în anii socialismului, la parterul căruia se află Cinematograful Florin Piersic (fost Republica), un reper al Clujului. Este cea mai mare sală de cinematograf a oraşului, unde au loc de obicei spectacolele de deschidere ale festivalului TIFF, cel mai important festival cultural ce se desfăşoară la Cluj.

Blocul Republica din Cluj, la parterul căruia se află Cinematograful Florin Piersic

Cimitirul Hajongard sau Cimitirul Central din Cluj

Considerat panteonul Transilvaniei, pentru că o mulţime de personalităţi ale Clujului şi Transilvaniei  sunt înhumate aici,  Cimitirul Hajongard,  aşezat pe unul din dealurile oraşului ce porneşte imediat din centru, este o colecţie de monumente funerare, mausolee şi cripte în stil neoclasic, neogotic, neorenascentist, neobaroc, Art Nouveau sau moderniste, presărate printre morminte şi pietre funerare banale, uniformizante, specifice perioadei comuniste.

Postări pe blog cu fotografii din Cimitirul Hajongard: Luminaţia la Cimitirul Hajongard, Personalităţi ale scenei clujene, Două morminte de arhitecţi unguri, Personalităţi române înhumate în Cimitirul Hajongard.

Piatră funerară veche din Cimitirul Hajongard

Gradina Botanică

Unul dintre cele mai îndrăgite obiective turistice din  Cluj, grădina botanică se întinde pe o suprafaţă de 14 hectare cu relief variat, mare parte în pantă. O colecţie dintr-o  mare varietate de plante (11 mii de specii) din toate continentele. Este considerată una din cele mai frumoase grădini botanice din sud-estul Europei.

În sera cu plante acvatice din Gradina Botanica Cluj

Parcul Central

Alei umbroase, lac  populat cu raţe sălbatice, plimbări cu bărci şi hidrobiciclete, clădiri cu arhitectură eclectică   – Pavilionul de patinaj şi Chioscul,  parc de joacă pentru copii şi noul stadion al oraşului, o creaţie arhitecturală din ultimul deceniu.

Cazinoul din Parcul Central – Cluj

Parcul Etnografic Naţional Romulus Vuia

Este secţia în aer liber a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, primul muzeu etnografic din România. Un Muzeu al Satului transilvănean, parcul se întinde pe 16 hectare şi are aspectul unui sat, în care casele componente sunt exemplare superbe ale arhitecturii tradiţionale din diferitele zone ale Transilvaniei, cu biserici din lemn specifice acestor locuri  precum şi instalaţii tehnice ţărăneşti şi ateliere meşteşugăreşti.

În Parcul Etnografic din Cluj

Acestea  au fost alegerile mele pentru un Top 10 Locuri de vizitat în Cluj.
Pentru amatorii de cocoţat şi panorame, există dealul Cetăţuia şi el pornind tot din centru, de pe malul Someşului, deal de unde se pot privi şi fotografia apusuri superbe deasupra Clujului.

Dau leapşa mai departe lui Adrian L, Aliceee Traveler, Cora, Nickro, VulpitaCalatoare şi oricui altcuiva doreşte să ne  prezinte cele mai interesante locuri de vizitat din oraşul său.

11 comentarii la “Top 10 Locuri de vizitat în Cluj

    • Fa un top, fie top 10, fie top n. Am fost de multe ori in Turda, in trecere cel mai des dar si cu treburi de serviciu. Nu stiu decat despre salina, bai si gradina zoologica, ultimele doua le-am si vizitat. Ah si doua cofetarii, aveti la dulciuri pe-acolo… 😀

  1. Ioana, ne arati ca poti fi un ghid excelent. Am fost de multe ori în Cluj si am mai spus ca îmi place foarte mult orasul (poate este si un sentiment nostalgic legat de oamenii de acolo sau poate si o admiratie fata de o urbe atât de diferita de cea în care locuiesc). Apreciez scurtele descrieri legate de fiecare obiectiv mentionat si nu pot decât sa regret ca te-ai oprit la 10… Cu siguranta mai puteai sa ne mentionezi si multe altele. Si în toate articolele tale legate de Cluj am simtit ca îti iubesti orasul si chiar ca esti mândra de el. Si nu cred ca ma însel si te apreciez pentru asta.

    • Mai puteam mentiona si altele, dar am intrat in joc, 10 se cerea, 10 am amintit. Cunoscand orasul, ce alte locuri, obiective asteptai sa mentionez?
      Nu uita de orasul tau, cine stie cand ajung si eu sau ceilalti cititori ai blogului tau pe acolo…

  2. Am fost in Cluj vara trecuta si nu am apucat sa vizitez decat Piata Unirii si Gradina Botanica…despre ultima pot spune ca m-a impresionat la maxim, intre aceasta si cea din Bucuresti neexistand grad de comparatie!!!

Lasă un comentariu